dinsdag 8 september 2015

Opinie: Uitkoopbod op CMB

Alhoewel ik al geruime tijd niet meer heb gepost, wil dit niet zeggen dat ik de beurs niet meer volg natuurlijk ;-). Nu moet ik toch even iets kwijt over het uitkoopbod op CMB.

€ 16,20, really???

Laten we eerlijk zijn, de beurskoers is één en de intrinsieke waarde van een aandeel is twéé. Het wil niet zeggen dat omdat de koers zo laag is/was (want € 15,90 is eigenlijk nog steeds te laag) van CMB, dat het intrinsiek ook zoveel waard is (meestal is het trouwens andersom, meestal bij een bubble, dat de intrinsieke waarde veel lager ligt dan beurskoers door het zogezegde potentieel van een bedrijf). De intrinsieke waarde van CMB: € 21,20. Wie verkoopt geeft dus 5 euro cadeau!!! Sommige analisten duiden hier wel op, maar zeggen: "ja, als belegger er niet op in gaat, dan ben je pineut als CMB van beurs wordt gehaald". Als belegger moet je veel slikken en ik zal dus uiteindelijk ook wel moeten verkopen (maar pas bij finaal uitkoopbod, dus na het behalen van die 90%). De premie die we krijgen is eigenlijk een verlies van € 5, vergeet dit niet. Slechts een jaar geleden stond CMB nog €19-20 en nu moeten we tevreden zijn met een peulschil. Spijtig genoeg zal dit onder lichte dwang gebeuren voor de resterende 49,8% van de aandelen.

En dan nog iets: WIE VERKOOPT ER NU NOG OP DE BEURS TEGEN € 15,90!!! Zij die kopen, die hebben gelijk en die zullen natuurlijk ook direct in gaan op bod (dat trouwens normaal gezien kosteloos is, voor diegenen die twijfelen). Zij die nu kopen hebben dus een gegarandeerd winstje per aandeel, maar zij die verkopen: DIE VERLIEZEN € 0,30 NETTO EN DAN NOG EENS DE KOSTEN, DUS PLEASE: STOP MET VERKOPEN TOT DAT JE BOD KAN AANVAARDEN (ALS JE DAN TOCH WIL VERKOPEN TEGEN DIE EIGENLIJK ONEERLIJKE PRIJS, WANT BLIJKBAAR ZIJN JULLIE AL TEVREDEN MET € 15,90). De enigste keren dat ik veel aandelen van een bedrijf zag verkopen na een uitkoopbod, was tegen een hogere prijs dan het initiële bod en zo kwam overnemer onder druk te staan, nu geef je als het ware CMB op een zilveren plaat cadeau met een 5 eurobiljet aan elk aandeel dat je verkoopt (maar zoals gezegd, zal ik dit waarschijnlijk ook moeten doen).

Bedankt voor het lezen,

Alberken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten