zondag 5 december 2010

Update: Alfa en Mature portefeuille

Ik heb deze week de 17de strip gelezen van Largo Winch (strips lezen is een van mijn andere bezigheden buiten de beurs), en het moet gezegd worden: schitterend. De strip begint met een heldere uiteenzetting van de vastgoedcrisis. De auteur heeft geen boek nodig, nee enkel een pagina in een stripalbum. Ik ken verschillende kranten die deze bladzijde beter eens integraal over zouden mogen nemen.


Ik schrok overlaatst ook van het feit dat in Belgiƫ het vastgoed 50% overgewaardeerd is. Dat het te duur is, dat weten we allemaal, maar dat het zo erg was. Ondanks het feit dat we weten dat het te duur is, schieten grootouders en ouders steeds bij om hun kinderen het 'droomhuis' te kunnen laten kopen dat hen vervolgens 30 jaar tot 35 jaar achtervolgt. Vroeger leenden we voor 15 tot 20 jaar. Een huis kopen op 20, dan 30 jaar afbetalen en op uw 60ste op pensioen. Dan heb je slechts 10 jaar om echt goed te sparen voor uw pensioen! HOU DAAR REKENING MEE. De ouders denken dat ze toekomen en schenken enkele jaren spaargeld aan hun kinderen, waardoor ze zelf ook maar een 10-tal jaar kunnen sparen voor hun pensioen. De grootouders, die zijn het beste af, ze zijn met pensioen en weten dus perfect wat ze van hun spaargeld kunnen missen om goed verder te kunnen leven.


Maar genoeg daarover. De Mature portefeuille deed het toch wel redelijk met een bescheiden winst van € 63, terwijl de Alfa portefeuille er met € 34 op achteruit ging. In het begin van de week zag het er eigenlijk niet goed uit, maar halfweg de week sloeg het weer om. Het einde van het jaar komt ondertussen dichterbij ;-). De coupon van Belgacom zal weldra ook op onze rekening staan ;-).
Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten