donderdag 16 juni 2011

Recente aankopen en NBB

De Alfa portefeuille is 2 aandelen rijker. Total werd gisteren aan € 37,74 aangekocht en UCB vandaag aan € 31,18. Door de aankoop van Total komt het kooporder van IBA dan ook te vervallen. IBA zit wel ook bijna aan de vooropgestelde koers, maar zoals eerder gesteld ging mijn voorkeur toch uit naar Total.

De aandelen blijven verder zakken. NBB, na de uitspraak van de rechter eergisteren, is daar ook een voorbeeld van. De meerwaarde van de verkoop van het Belgische goud tussen 1996 en 2002 kwam volgens de rechter enkel de Belgische staat toe. Vreemd, ja en nee. Als het goud enkel werd beheerd door NBB in opdracht van de staat, waarom werd de winst dan op hun balans geboekt? Spijtig voor de moedige aandeelhouders dat ze nu nog een vergoeding (rechtspleging) van € 60.000 moeten betalen omdat ze een onlogische hersenkronkel van de staat hebben proberen aankaarten.

Nu Deminor een zaak gaat maken rond de vraag of de NBB eigenlijk nog bestaansredenen heeft, nu de ECB de munten uitgeeft, is het weer spannend hoe het gaat aflopen. Waarschijnlijk zullen ze de oplossing van Prof De Grauwe (ik denk toch dat hij het volgende voorstel eens uit de doeken heeft gedaan in De TIJD een jaar of 2 geleden) dan eindelijk eens volgen en de NBB opsplitsen en het deel dat nog bestaansredenen heeft en hetgene er geen heeft. Dit laatste zullen ze dan opdoeken en de huidige aandeelhouders uitbetalen. Of dat veel zal zijn. Ik vrees er een klein beetje voor. Niet dat het niet echt genoeg zal zijn, maar lang niet wat er verwacht wordt. Een waarde van € 12.000 is rechtvaardig, maar dat zal het zeker niet worden. Plots zal de NBB dan ook volledig genationalisserd zijn. Geen 50% prive aandeelhouders meer en het legaal opstrijken van alle winst van de NBB door de Belgische staat. En weg dus ook alle rechtszaken tegen de NBB.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten