zondag 7 augustus 2011

Update: Alfa en Mature portefeuille

Dit zijn enorm "boeiende" tijden. Het is crisis op de beurs dat is zeker. De bedrijven maken redelijke cijfers bekend, maar de onzekerheid over de overheidsfinanciën (van alle landen in Europa, Amerika en eigenlijk ook China) en bijgevolg ook de wereldeconomie laait hoog op. Op de beurs haalt dit altijd de overhand. Vergeet dit nooit. Het gaat dan razendsnel naar beneden. De 10-15% verlies die je op een paar dagen slikt (ook zo voor de Alfa (-15%) en Mature (-9%) portefeuille, zullen er nadat onzekerhied is weggeëbt weer snel bijkomen (niet in paar dagen, maar wel in paar weken). Het is dan ook zaak om uw hoofd koel te houden.


Onthou: normaal gezien heb je het geld toch niet nodig, dus waarom zou je verkopen. De bedrijven in uw portefeuille zijn allemaal goede firma's, dus waarom zou je verkopen. Maar waarom niet kopen? Ageas zal in onze portefeuilles komen aan een koers van € 1,18 (Alfa voor € 800 en Mature voor € 1600). Als Van de Velde onder de € 29 zakt, wat ik eigenlijk niet verwacht, maar je weet zoals al zo vaak gezegd nooit.



Allemaal goed en wel zal je misschien zeggen, maar ondertussen ben ik wel enkele duizenden euro's kwijt. Je mag uw hoofd hier zeker niet voor in de grond steken. Je moet blijven evalueren. Het spijtige aan deze situatie is, dat het deze keer niet de bedrijven zijn, maar de regeringen die gefaald hebben. Omdat de regeringen hebben gefaald zullen de mensen waarschijnlijk iets meer belastingen moeten betalen. Daarbij komt dat de banken (door de bankencrisis) een lage interest zullen geven, terwijl ze hoge interesten vangen voor hun gegeven leningen. De inflatie stijgt en de regeringen hebben weinig ruimte om er iets aan te doen, want ze moeten eindelijk letten op hun financiën. Bijgevolg, zullen de mensen iets minder uitgeven en zullen de resultaten van de bedrijven lager uitvallen. Ik noem dit een normalisering die echt wel nodig is, om daarna weer met een mooie lei te beginnen. Welke bedrijven in onze portefeuille zijn daar vatbaarder voor:
IBA (onder de € 4.5 verkopen we dit aandeel, om het op € 4 weer op te pikken)
CMB (aangekocht voor dividenden, dus is blijver)
Total (als je niets geeft om dividenden, dan verkoop je dit onder de € 34, maar wij geven wel om dividenden, dus doen we niets)
Agfa
Spector (Agfa en Spector waren onze 2 turn-over kandidaten, dus die verkopen we niet!)
en in mindere mate (omdat het holdings zijn):
GIMV
GBL

Paniekvoetbal, daar doen we niet aan mee. Het zal nog tijd woelig zijn op de beurs met ferme dalingen en korte sterke stijgingen. Verwacht na het herstel niet te veel, het zal nog tijdje schommelen. Dividendaandelen zijn het sterkst aan te raden (en vergeet niet dat Ageas € 0,06 netto uitkeert, dus op € 1,2 is dit 5% netto). Maar wat we vooral niet mogen vergeten, dividenden uit het verleden zijn geen garantie voor dividenden in de toekomst.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten