zondag 14 augustus 2011

Update: Alfa en Mature portefeuille

Wat een week weer, alles naar beneden en dan plots weer stijl omhoog. De aandachtige lezer zal wel gezien hebben dat ik de verkoopkoers voor IBA op maandag bijgesteld had naar € 4,5. Gelukkig, want 's avonds was het anders al van dat geweest met een koers van € 4,9. Maar als de beurzen verder zakken zal het bij een koers van € 4,9 zijn dat het de deur uitvliegt. Ondertussen staat het alweer € 5,39.


Aan de andere kant is Ageas verrassend onder de € 1,18 gekomen. Met een eindkoers van € 1,166 op maandag (voor het gemak voor ons hier € 1,17) was het al van dat. Dat is wat we noemen een toevalstreffer, maar of het dat blijft is een andere vraag. De beslissing om naked shorten te verbieden op verschillende Europese beursvloeren vind ik helemaal niet slecht. Iets verkopen dat je niet hebt, je zou het eens moeten proberen buiten de beurs! Maar over shorten heb ik het al genoeg gehad. Soms is het nodig, maar in de huidige volatiele markten is er niet veel nodig om de emmer te doen over lopen. PS. Om een crash op de beurs te krijgen heb je naked shorters overigens niet nodig. Speculanten maken altijd dat trends zicht versterken en de huidige boekhoudregels die de bedrijven verplichten te werken met de gemiddelde waarde van een bedrijf in portefeuille ipv de feitelijke boekwaarde, maakt dat een heel boel bedrijven enorm gevoelig zijn geworden aan koersdalingen van bepaalde bedrijven. Wat zou het uitmaken dat Dexia € 0,01 noteert voor de Gemeentelijke Holding, als ze nog steeds de intrinsieke waarde van Dexia in hun boeken zouden mogen opnemen ipv de € 0,01 die ze nu wel verplicht zijn op te nemen. Juist ja, niets. Daarom is het een meer dan gerechtvaardigde beslissing om versterkingen van negatieve trends tegen te gaan (en zouden ze dan beter ook niet eens nadenken om die domme boekhoudkundige regel te schrappen, want in 2008 was dat ook een van de voornaamste redenen dat de negatieve trend werd versterkt?). Verdere dalingen van de beurs kunnen er nog steeds komen, daar ben ik als belegger klaar voor.
Onze protefeuilles zijn in de voorbije week dan ook weer "licht" hersteld van de serieuze krak die ze vorige week hadden opgelopen. Een winst van 3% voor de Mature (+€ 1080) en 4,2% voor de Alfa (+€ 312) weegt bijlange niet op tegen dat verlies, maar als je maar 2 bedrijven hebt die op weekbasis zijn gezakt, dan mag je helemaal niet ontevreden zijn.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten