zondag 9 oktober 2011

Update: Alfa en Mature portefeuille

Eindelijk zien we nog eens normalere winstcijfers op de tabellen staan voor onze Mature en Alfa portefeuille. Met een schamele € 170 en € 120 winst voor de respectievelijke portfeuilles, kunnen we helemaal niet malcontent zijn. In tijden als deze moeten we blij zijn dat we geen geld in Dexia hebben gestoken. Aandeelhouders van Dexia maken nu net hetzelfde mee als de aandeelhouders van Fortis enkele jaren geleden.



Als belegger is het helemaal niet fijn om door een schamele 10% van de investeringen van een groep, uw hele investering in rook te zien opgaan. Zeker niet omdat onze regering er dan als de kippen bij is om te stellen dat de Bank gered moet worden en dat ze dit kost wat kost zullen doen. Dat ze hierbij de jarenlange aandeelhouders (alhoewel de gemiddelde verblijftijd van Dexia-aandelen in de voorbije 3 jaar slechts 6 maand was, zijn er zeker nog heel wat lange termijnaandeelhouders te vinden) met de slechte zaken laten zitten, dat is volgens hen maar normaal. Want, de goede delen moeten bijkomende kredieten worden toegestaan en de slechte delen nog meer. Dat de aandeelhouders hier een enorme prijs voor betalen staat voor de regering buiten kijf. Dexia kwam enkele maanden nochtans heel goed uit de stresstest van de EU. Zo slecht doet de holding het dus niet. Hun balanstotaal werd in het eerste half jaar al serieus ingekrompen dus ze waren goed op weg om de nodige inkrimpingen uit te voeren waar de EU in de tijd had om gevraagd.


Maar als we nuchter blijven, dan moeten de aandeelhouders tevreden zijn dat er iets is als de gemeentelijke holding, ethias en Arco. zij zullen er hopelijk voor zorgen dat de aandeelhouders toch nog iets over houden. En laat ons eerlijk zijn: Dexia is momenteel zogezegd € 1,7 miljard waard (1,95 miljard aandelen ongeveer). Dexia Bank België is er zo'n € 5 miljard waard. Het deel dat ze aan Qatar willen verkopen is er 1,2 miljard waard, maar ze verpatsen het aan 900 miljoen. Over de rest zwijgen we dan nog. Van de x miljard kredieten is er zo'n 10% "Toxisch", voornamelijk afkomstig uit de PIG's landen (alhoewel er van Europees afval eigenlijk geen sprake kan zijn, gezien de grootschalige hulp aan bepaalde landen). Weer een leegzuigactie zoals bij Fortis dus, maar in mindere mate omdat er nu nog wat belangen spelen voor de iets grotere spelers die politiek verbonden zijn. Leterme heeft eigenlijk door het woord 'reddingsactie' weerom onnodig paniek gezaaid. Hadden ze 3 jaar geleden alle Belgische banken van de beurs gehaald, dan was dit nu helemaal niet nodig. Op de beurs gaat er een ballonnetje op en nog een en nog een en plots wordt een mug een olifant. Leterme en Reynders zijn voor de zoveelste maal in paniek geslagen omdat ze de olifant niet kunnen zien voor de mug die ze is. In Frankrijk zullen ze weer in hun handen wrijven. Goed voorbereid als Frankrijk was, hadden ze snel door dat het Belgische voorstel helemaal niet slecht was voor hen en daarom was het op minder dan 3 uur beklonken. Ik was blijer geweest was er pas morgenvroeg een oplossing uit de bus gekomen, omdat Frankrijk bepaalde toegevingen had moeten doen die ze eigenlijk niet hadden willen doen. Maar ja, c'est la vie. Wij moeten morgen weer gaan werken om onze belastingen te kunnen betalen.
Nog een laatste woord van hoop: hopelijk valt het voor de Dexia-aandeelhouders nog mee en krijgen ze een deel in de verschillende onderdelen die ontstaan door opsplitsing. Rechtstreeks of onrechtstreeks. En ook in de Bad Bank (Ageas zit ook voor deel in RPI, dus aandeelhouder ook onrechtstreeks en ik geloof nog altijd dat die "bad bank" het beste is voor de ageas-aandeelhouder).
Bedankt voor het lezen.
PS. Het is lang geleden dat ik nog eens zo'n epistel heb geschreven en ik moet zeggen, het doet deugd ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten