zondag 25 maart 2012

Update: Alfa en Mature portefeuille

Een kleine daling in de voorbije week (terugval Bekaert na sterke klim in week ervoor, Total en GIMV) voor de Alfa ( -0,35%) en Mature portefeuille (-1%). En ondertussen alle Strip VVPR aandelen gekocht die we nog moesten hebben om te kunnen genieten van de verminderde Roerende Voorheffing. Spijtig genoeg is die vermindering wel met 5% verminderd, want vroeger was het 15% en nu 20%. Het zal dus vooral bij de Strips van Elia en Bekaert iets langer duren eer we onze investering er uit halen, maar normaal mag dit geen probleem zijn. (Zolang ze natuurlijk niet beslissen om er 21% of nog meer van te maken en als het 25% wordt, dan heb je natuurlijk niets meer aan die Strips). Laat de dividenden maar komen ;-).



Anderzijds hebben ze dan weer de beurstaks verhoogd naar 0,25%, een paar maand geleden was dit nog 0,17%. Bij elke verhandeling op de beurs, steekt onze regering dus een halve procent van het verhandelde bedrag in zijn zak. Dit en andere zaken beginnen er licht over te gaan. Vooral omdat ze zo "mosen" met onze centen en amper een goede begroting kunnen voorleggen. Een tekort van 2,9%, laat mij niet lachen. Een tekort van 2,9% voor een particulier, en de bank staat aan zijn deur om hun inboedel in beslag te nemen (0,1% is al voldoende, want direct betaal je 14% interest).


Waarom komt er dan geen vermogensbelasting? Open VLD is ertegen (en eigenlijk niet geheeld terecht, want er is veel te zeggen voor zo'n vermogensbelasting). Waarom komt er geen belasting op meerwaarden behaald op de beurs? Open VLD is ertegen en hier helemaal terecht. Als je uw verlies dan kan inbrengen, dan zou ze er mogen komen, maar dan heft de belasting elkaar steeds op, want er zijn altijd evenveel kopers als verkopers op een beurs. Of met andere woorden: evenveel winnaars als verliezers. Werken met voorwaarde dat je uw aandelen meer dan een jaar moet houden om deze belasting te ontlopen: goed idee, maar ze kunnen beter maken dat de mensen blijven handelen, want dan brengt hun beurstaks tenminste op wat ze verhopen.
Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten