zondag 6 januari 2013

Jaarresultaat Mature portefeuille

De Mature portefeuille moet slechts in geringe mate onderdoen voor de Alfa portefeuille. Met een jaarresultaat van 18,3% (waarvan 2,82% door dividenden) mogen we zeker niet ontevreden zijn. Het dividend% zou voor deze portefeuille eind volgend jaar stabiel moeten blijven. Aangezien dit percentage dan wordt berekend adhv het startkapitaal van dit jaar, zal ik het percentage dividendaandelen verder moeten opdrijven. Dit zal niet simpel worden, want het aantal bedrijven die een hoog dividendrendement bieden zijn dun bezaaid en ze moeten dan hun koers nog behouden ook. Overigens zijn er heel wat bedrijven die een keuzedividend geven (GDF, GIMV, Tessenderlo, WDP ...), waarop ik in 2013 zeker zal ingaan en dus mijn dividendopbrengst eigenlijk in € inkomsten verlaag, maar wel in aantal aandelen verhoog. Zo lag mijn dividend% in 2012 voor de Mature portefeuille eigenlijk hoger dan dat de cijfers nu doen vermoeden.

Bij de Alfa portefeuille kan ik het dividend% opdrijven door het vers geïnjecteerde kapitaal te investeren in bedrijven die een mooi dividendrendement bieden, maar zoals hoger al vermeld, ze zijn dun bezaaid. 

Dit jaar zullen we verder moeten uitkijken naar de prestatie van GDF Suez en Total, aangezien de buitenlandse roerende voorheffing enorm veel van onze potentiële winst/dividend afroomt. Pfizer heeben we in 2012 op een goed niveau kunnen verkopen. Total staat al wat positief en bij een stijging boven de € 40 zal ik verder rekenen over het al dan niet verkopen van dit aandeel. Bij GDF Suez ligt het anders, het staat laag en zal dus vermoedelijk heel 2013 nog in onze portefeuille steken. De aangekondigde besparingsronde gaf misschien het startschot van de kentering, maar in Maart zullen we meer weten. We hebben met de Alfa portefeuille in ieder geval nog wat cash om op wijzigingen in te spelen, spijtig genoeg is dit niet het geval voor de Mature portefeuille. En voor wie het zich afvraagt: GBL en UCB zijn de eerste verkoopkandidaten.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten