zondag 15 september 2013

Update: Alfa en Mature portefeuille

De Alfa portefeuille en Mature portefeuille deden het in de afgelopen week weer meer dan behoorlijk. Op een week tijd deden ze het half zo goed als in de voorbije 6 maand. Namelijk een stijging van 3,1% voor de Alfa en 2,25% voor de Mature portefeuille. Verwonderlijk is dat niet. De beurs deed het de eerste 2 maand (van die 6) niet zo goed en herpakte daarna, de laatste tijd gaat het weer enorm goed op de beurs. Hier en daar hoor je weer meer en meer gestoef over winsten die werden gehaald met dit of dat aandeel. Het wordt dus weer oppassen geblazen voor een plotse terugval. een teken dat we ons gereed moeten houden om aandelen veel goedkoper op te pikken dan wat ze momenteel noteren.


Van de Velde op € 34 instellen is dan misschien wel wat te positief zou u zeggen, maar Van de Velde wordt niet zo veel verhandelt! Indien u Ageas op het oog hebt en u denkt ook dat de beurs eens een ferme terugval zal hebben (indien er toch ineens weer veel twijfel bestaat over mogelijke actie van USA op Syrië zonder akkoord van Rusland en wat die dan zouden kunnen doen), dan kan u gerust 10-15% marge nemen ten opzichte van de huidige koers (dus +-€28). Hoe snel de beurs dan herstelt hangt allemaal af van hoe relatie tussen USA en Rusland zal zijn na actie. We dachten begin vorige week dat we er vanaf waren (van de onzekerheid), maar op het einde van de week kwam de dreiging van een aanval op Syrië toch weer piepen (en we mogen Jemen niet vergeten, maar daar is het al jaren hommeles en Rusland heeft daar ook minder interesse in, dus dat is minder belangrijk op vlak van het beursgebeuren dan toch).

Even nog wat over Belgacom. Didier Reynders heeft 2 weken geleden eens laten verstaan dat de staat met 40% van de aandelen van Belgacom genoeg controle zou behouden. Indien de regering inderdaad besluit om 10% van Belgacom van de hand te doen, dan zullen ze naar alle waarschijnlijkheid genoeg stemmen overhouden om dividend te blijven behouden, maar er zal weer druk komen te staan op de koers van dit bedrijf zijn aandeel. Reynders gaat er blijkbaar ook van uit dat ze nu wat moeten cashen (dus dat de koers hoog staat), en indien je kijkt naar intrinsieke waarde van Belgacom heeft hij zeker gelijk. De koers van Belgacom is zo hoog (of eigenlijk relatief gezien nog te laag als je kijkt naar historische koers/intrinsieke waarde verhouding), omdat ze mooi dividend geven. Als je als politieker uw gelijk wil krijgen en erkent wil worden als goed belegger, dan is Reynders dus goed bezig. Hij weet dat als de regering beslist om van 50 naar 40% te gaan, de beurskoers serieus onder druk zal komen te staan (door onzekerheid van voortbestaan hoog dividendrendement + toegenomen verkoopdruk op aandeel). Hij doet dus als het ware een zichzelf vervullende uitspraak. Velen zullen dan zeggen: Reynders had gelijk dat ze moesten cashen, zie nu eens naar de koers van Belgacom, ze hadden beter alles verkocht. Wel ik zeg: blijf gewoon zitten in Belgacom, speel uw rol als bestuurders zoals het moet, zodanig dat Belgacom het goed blijft doen en juiste beslissingen neem en verdien elk jaar een mooi rendement met het jaren geleden geïnvesteerd bedrag. Nu desinvesteren in Belgacom is een kortetermijnoplossing die nooit rendement kan halen van wat het geïnvesteerde bedrag nu doet.


Bedankt voor het lezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten