zondag 12 januari 2014

Update: Alfa en Mature portefeuille

Een nieuw jaar en we zijn er de eerste 10 dagen al goed ingevlogen. Een mooie 1,75% winst voor de Alfa en 1,25% winst voor de Mature portefeuille. Enkel CMB liet het wat afweten met een daling van bijna 10%. Gelukkig waren er enkele andere die de tegenovergestelde richting uitgingen. Nyrstar ging er met ongeveer 15% op vooruit, Agfa met 17% en Deceuninck zelfs met 18%. Als je de koerstabellen van de laatste 5 weken er bij haalt, dan valt het weerom op dat aandelen die redelijk dicht bij elkaar staan in de koerstabellen (met een vergelijkbare koers), ook redelijk simultaan bewegen. Een bewijs van eensgezinde beleggers of beleggingscomputers?


Ageas ging er met 8% op vooruit, zonder enig positief nieuws echter. Misschien toch nog meegetrokken door KBC dat weerom wat geld teruggestort heeft aan onze Vlaamse regering.


De volkslening is er aan begonnen. Ik ga hierover kort zijn. De regering beslist in samenspraak met banken dat er zoiets als een volkslening moet komen om lokale projecten te steunen. Dan spreekt ze af om de banken zelf de garantie tot €100.000 op de spaarrekeningen te laten onderschrijven. De banken gaan akkoord, er moet een fonds komen, maar waar is dat fonds??? Nergens. De volksleningen worden door de regering zelf onderschreven tot €100.000 (dus ze hebben hun garantie gewoon verhuisd). De kleine man beseft dit nog niet, maar komt er wel achter, al zal het bij mondjesmaat zijn. Spijtige is en blijft dat: het staat vast en brengt niet meer op dan op een spaarboekje, dus waarom zou je het doen! Van zodra dat het op korte termijn 0,10% netto meer opbrengt (want ook al is het MAAR 15% ipv 25%, het blijft meer dan 0%) dan het beter spaarboekje, dan zal het wel aftrappen, maar tot dan ...

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten