zondag 20 juni 2010

Update: Alfa en Mature portefeuille

Na de federale verkiezingen van vorige week zondag, was het op de Belgische beurs een beetje afwachten wat er ging gebeuren (want wat indien Bart De Wever zou winnen?). Wat bleek: de Belgische beurs deed net hetzelfde als de beurzen van de rest van de wereld, namelijk licht vooruit gaan. Geen negatief op de beurs dus door "Bartje" en gelukkig maar.



Maar genoeg over politiek, zolang ze niet in onze zakken zitten, althans niet meer dan normaal, kan politiek mij gestolen worden net als bij de meesten van jullie. Bij de Mature portefeuille zijn we ondertussen enkele aandelen Elia rijker geworden (en zoals vooraf aangegeven, staan we nu licht negatief in afwachting van dividend GIMV). Het best presterende aandeel? Total, dat profiteert van de voorspellingen van BP over de voorraden, omdat BP dit zelf niet kan doen. BP verliest meer en meer van zijn koers, omdat het lek in de Golf van Mexico maar olie blijft spuiten. Hun CEO komt daarenboven niet echt als zeer geschikt over op dit moment. Op dit moment zou hij zich beter beperken tot excuses en zeggen dat ze er alles aan doen en over de rest zwijgen. Als je de publieke opinie tegen hebt, dan kan het snel gaan. Blijf dus nog maar wat af van BP. Als het weer bergop gaat, dan kan je nog steeds een winst van om en bij de 40% verwachten. Geduld is een mooie deugd. De Mature portefeuille gaat er overigens met 2,1% op vooruit.

Bij de Alfa portefeuille ging het er net als vorige week weer erg kalm aan toe met een matige stijging van 0,6%. Nu ja, matig. Het is maar hoe je het bekijkt. Als je 2 zo'n weken hebt, dan heb je al meer dan op de meeste spaarboekjes. Maar zoals Paul D'Hooren heeft ondervonden, ben ik beter om dit niet te zeggen, omdat ik jullie dan aan zou zetten tot het nemen van onverantwoorde risico's door te beleggen op de beurs. Net als Meneer D'Hooren, repliceer ik hier al op voorhand: dit was gewoon ter nuancering van mijn "matige stijging", niet om mensen te overtuigen om te beleggen op de beurs. Kijk maar begin mei: dan haalde deze portefeuille een return van -8,9% en de Mature portefeuille zelfs -9,5%.
Het zijn woelige tijden en als beginneling betaal je dan veel leergeld. Doordat de leerstof plots enorm snel naar je toe wordt geslingerd, kan je het meestal allemaal niet goed verwerken en zal je bijna zeker falen in je examen, met groter dan normale verliezen tot gevolg. Beginnen aan uw herexamen is dan des te moeilijker, alhoewel je wel meer kans hebt op slagen met de opgedane ervaring.
Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten