zondag 6 maart 2011

Update: Alfa en Mature portefeuille

Enorm veel bedrijfsnieuws in de afgelopen week en bijna allemaal goede resultaten. De beurskoersen daarentegen daalden verder door de spanningen in het Midden-Oosten. De olieprijs is een doorn in het oog. Zeker in het oog van de consument. In 2008 stond een vat brent-olie op een gegeven moment op $ 147 en konden we tanken aan 1,18 (voor diesel). Nu staat de olie $ 125 en betalen we al 1,225. Cliquetsysteem van mijn botten. Er wordt dan gezegd dat we inflatie importeren. Natuurlijk, overal in de wereld doen ze dat, maar bij ons wordt het door het slinks bedachte taxhefsysteem nog verergerd.


Is onze index echt een probleem: NEE. Waarom kan ik dit zo cru stellen, wel omdat in alle andere landen de mensen ook opslag krijgen in dezelfde mate als wij. Wij krijgen hem automatisch, zij moeten er achter vragen. Het perverse aan het systeem is dat bij ons bij een indexstijging ook de prijzen meteen meestijgen: kijk maar naar uw voorlaatste rekening van de elektriciteit (Door de indexstijging zijn wij verplicht, BLA BLA BLA). Zie, de index stijgt omdat de prijzen al gestegen zijn. Waarom moeten de prijzen dan nogmaals omhoog? Zo creƫer je natuurlijk een positieve spiraal (allez, eigenlijk een negatieve voor ons). Want uiteindelijk zal doordat de prijsstijgingen de prijsstijgingen in de hand werken onze index afgeschaft worden. Maar laat ons duidelijk zijn: de index werkt, het zijn onze politiekers die te lam zijn en allemaal in de zak zitten van de grote bedrijven (Cfr. bestuurszitjes) die te laks zijn om die bedrijven te straffen die onze index misbruiken.



Onze Alfa portefeuille ging trouwens maar licht achteruit (-0,3%). Onze Mature portefeuille kon dankzij Tessenderlo en WDP een mooie sprong maken van 0,7% in een dalende markt.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten