zondag 26 augustus 2012

Update: Alfa en Mature portefeuille

De aankoop van Delhaize heeft al meteen een positieve invloed op onze portefeuilles. Terwijl AB InBev stabiel bleef rond de € 65, klom Delhaize op tot € 32,64. Zelfs even tot € 35,2, maar dat is meer door de euforie van het moment. Buy on the rumor, sell on the news! Wel tegenwoordig is dit wat de beurs doet, maar dan met paar dagen vertraging en terwijl de prijzen eerst nog stijgen. De verkopers van aandelen zijn dus slimmer geworden, want tot paar maand geleden ging het er in het verleden steeds zo 'buy on the rumor, sell on the news' aan toe. Het nieuws kwam uit dat het bedrijf het zus of zo had gedaan en meteen ging het aandeel naar beneden (bij positief nieuws of superslecht nieuws, dus als verwachtingen klopten) of terug naar boven (bij beter dan verwachtte SLECHTE resultaten). Bij beter dan verwachtte ENORM GOEDE resultaten, hing het er van af wat er gebeurde. Meestal was er dan een korte sterke stijging en daarna een lichte terugval. Vele beleggers wreven zich toen in het haar en zegden: 'nu snap ik er niets meer van'. 



Nu geven de handelaars de kleine beleggers eerst de indruk dat het nieuws effectief wordt gevolgd zoals de logica het normaal verwacht. Namelijk bij resultaten zoals verwacht en die goed zijn, stijgt het aandeel, de mensen zien dat en springen mee. Daardoor stijgt het aandeel sterker. Ondertussen zijn de groteren aan het verkopen en blijven heel wat late beleggers met al een beginverlies zitten. Hetzelfde dus als bij de ENORM GOEDE resultaten van hierboven. Dus de gewoon geode resultaten hebben nu zelfde effect als enorm goede resultaten. Als kleine belegger kan je, dit wetende, een valse indruk krijgen dat daytraden gemakkelijker is geworden. Daytraden is en zal nooit gemakkelijk zijn, het is weggelegd voor mensen die elke seconde voor hun schermen zitten en maar met een fractie van het geld spelen dat ze eigenlijk hebben. Een tegenslag meer of minder zal hun worst wezen. Diegenen die het niet zo breed hebben en toch daytraden, die zou ik wel niet willen tellen, maar ze zouden het beter niet doen.




De Mature portefeuille haalde dankzij Delhaize een status quo over de afgelopen 2 weken, de Alfa portefeuille maakte spijtig genoeg een lichte terugval van 0,7%. Dit was meer te wijten aan een algemene terugval van alle aandelen in de portefeuille dan aan één uitschieter. Volgend weekend kom ik weer met een update, want dan is het de laatste van de maand geweest en anders loop ik een week achter.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten