zondag 2 september 2012

Update: Alfa en Mature portefeuille

Niet veel beweging in onze portefeuilles in de afgelopen week. De Mature portefeuille ging er met € 92,5 op achteruit (-0,3%) en de Alfa ging er met € 96 op achteruit (-1%). De enigste uitschieter deze week was IBA. Hun omzet en vooruitzichten zijn goed, maar WEER was er een uitzonderlijke kost die de nettowinst op nihil bracht en zelfs zorgde voor een licht verlies. De vooruitzichten voor dit aandeel zijn nog steeds goed en ik denk dat het tijd is geworden voor de Alfa portefeuille om ook eens een positie op te bouwen in dit bedrijf. De aankoopkoers wordt € 4,10 en er zal zo'n € 1000 in geïnvesteerd worden.


Wees gerust, het zal wel terug dalen. Nyrstar was eerder in de week ook eens mooi gestegen maar op vrijdagavond bleef van die stijging niets meer over. Het gaat enorm snel. Het ging om een zogenaamde stijging van de cyclische aandelen (grondstoffen), omdat de belggers bereid waren om wat meer risico te nemen, maar wat zien we: Nyrstar € -0,12 en Umicore € -0,98. Enkel Total en bekaert konden de trend een beetje breken met een stijging van 32 en 42 eurocent respectievelijk .


Nu is het hopen op een verdere herneming van de vastgoedmarkt op Amerikaanse bodem en daarna kijken of ze in Spanje en Griekenland hun schulden onder controle kunnen houden. Als dit het geval is, dan kan iedereen weer Chinese producten aanschaffen en is iedereen content. Maar dan is er het probleem van de mindere maïs- en graanopbrengsten in America/India en hier in België zien de maïsvelden er ook zo'n 40 cm kleiner uit dan gewoonlijk (ze staan wel mooi in 'toep') en de graanopbrengst hier was goed.

Ter zijde Ter Beke heeft een hogere omzet geboekt, maar als je goed leest is dit gewoon omdat ze de prijsstijging van hun grondstoffen (vlees) hebben doorgerekend aan hun klanten/in hun producten (come a casa). Een hogere winst zit er daardoor niet in, vooral niet omdat de runderprijzen sneller stijgen dan gedacht. In augustus is dit altijd wel wat het geval, maar misschien hebben die Brucellose gevallen toch een effect gehad.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten