zondag 8 december 2013

Update: Alfa en Mature portefeuille

Alle winst van vorige week verdween deze week als sneeuw voor de zon. Het dividend van € 0,50 van Belgacom kon daar niets aan veranderen. De koersdaling na het uitkeren van het dividend al helemaal niet, maar dat is wat we altijd zien bij dividendwaarden: stijging voor het uitkering en het dalen na de uitkering (en sterker dan enkel de onthechtingswaarde van het dividend). Dividendhoppers, geldwitwassers, ... wie zal het zeggen. Op lange termijn, hebben we er toch geen last van.


Ageas geeft eind van volgende week (10 dec onthechting, 12 dec betaalbaarstelling en 13 dec uitbetaling) een kapitaaluitkering van € 1,00. Een kapitaaluitkering heeft geen last van onroerende voorheffing, want het betreft geen uitbetaling van winst (dat belast moet worden, zelf al wordt het uitbetaald aan de aandeelhouders), maar van kapitaal (dheu ;-) ).


Op het dividend van Total is het iets langer wachten (19 dec uitbetaling van € 0,59 bruto). Spijtig genoeg gaat de koers van Total weer naar beneden, weerom voor het onze verkoopslimiet heeft bereikt. Nu ja, spijtig, het is te zeggen. Bij dividendwaarden moet je je limieten altijd iets hoger zetten dan bij niet dividendwaarden. Bij niet dividendwaarden is de koerswinst belangrijk, maar als je die te scherp zet, heb je helemaal niets, dus ik pak soms liever een halve % minder met een verkoop op moment dat ik denk dat er verkocht moet worden, dan dat ik met de aandelen blijf zitten als ze dan effectief beginnen zakken. En zoals eerder gezegd in deze blog, bij verdere stijging moet je blij zijn met wat je hebt genomen aan winst (doe wel en kijk niet om).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten