zondag 22 december 2013

Update: Alfa en Mature portefeuille

UCB ging de deur uit, en steeg nog door, maar die winst nemen ze ons alvast niet meer af. De stijging van de afgelopen week, 1,6% voor de Alfa en 2,1% voor de Mature, was weer te danken aan onze goede vriend Bernanke. Eerst steeg ze licht omdat alle economische cijfers positief waren in de VS en dat hij waarschijnlijk ging beslissen om de tapering te stoppen. Sommigen hadden wel vrees voor het stoppen van de tapering, vandaar dat de stijging maar beperkt was, maar Bernanke vond er iets op. Namelijk we minderen de tapering met 10 miljard per maand.


Is dit positief? Eigenlijk niet, die tapering is eigenlijk gedrukt geld, waardoor de schuld van Amerika gewoon fictief wordt ondersteund. Ze ontkennen hun problemen nog sterker dan Europa. Daarenboven zitten we met het grote probleem van de Chineese banken. Ze zitten daar met een serieus geldtekort (rings a bell, after 2008). Een geluk hebben ze daar wel: hun beurssysteem is sterker beschermd dan dat van Europa en Amerika. Een daling van de koersen zal daar wel geblokkeerd worden (cfr. Rusland waar de beurzen enkele dagen de deuren sloten tijdens de beginperiode van de crisis). Want zoals al eerder gezegd in deze blog: de koers is de koers en niet de reƫele waarde van een bedrijf. In die landen hebben ze dat door en beschermen ze de bedrijven tegen de domme beleggers en de geslepen slimme beleggers (vooral deze laatste echter, want de domme is diegene die het vallend mes probeert op te vangen, terwijl de slimme het maar verder en verder laat zakken).


Negen dalingen op een rij in China. Hier in Europa en Amerika speelt het geld dat naar de pensioenfondsen gaat natuurlijk ook een rol. Ik versta nog steeds niet dat december en januari zo'n groot deel van de geldstortingen voor de pensioenspaarfondsen krijgen. Misschien omdat mensen wachten op hun eindejaarspremie en die dan gebruiken voor het volstorten van hun pensioenspaarfonds, hun vakantiegeld gebruiken ze dan om op reis te gaan. Sparen is er blijkbaar niet bij, alhoewel er steeds meer en meer geld op onze spaarboekjes zou staan. Geld dat onze regering liever ziet rollen naar hun zakken, dan dat het gewoon blijft staan. Ik zal deze week nog eens een reactie geven op de nieuwe spaarwet, want anders zal deze post iets te lang worden ;-).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten