vrijdag 19 februari 2010

Opinie: onverwacht verlies bij IBA

Als iets uit de lucht komt gevallen, dan is het wel dit: IBA zegt dat het over 2009 een verlies zal boeken! Waarom? Wel omdat ze veel geld moeten pompen in hun onderzoek om de leider te blijven (met kosten die op kunnen lopen van € 10 tot 15 miljoen). Ik vroeg mij al hele tijd af hoe het kon dat IBA zo laag bleef noteren, terwijl het toch de wereldleider is op hun vakgebied. Blijkbaar dus omdat andere mensen wisten dat IBA een van de bedrijven is die minder winst maakt door die leidende positie te willen behouden.

Als dit later in een mooie return resulteert, is hier niets mis mee natuurlijk, maar zoals er nu gecommuniceerd wordt, vind ik maar niets. 2009 is al 1,5 maand gedaan en "ze zijn nog aan het overleggen over hoeveel provisie ze ne juist gaan nemen". Sorry, maar dat hadden ze al moeten weten. Net zoals IBt een overnamebod krijgt op het einde van het jaar, zou zoiets al moeten beslist zijn voor het einde van het jaar. Nu krijg je zo iets van: "Volgen die hun bedrijf eigenlijk wel op de voet op?" En als belegger is dat geen prettig gevoel. Een bedrijf zou beter moeten weten.

Pas op, ondanks deze misstap in communicatie van het bedrijf en duidelijk een managment fout, zijn ze nog steeds goed bezig bij IBA (het zou een eenmalige gebeurtenis zijn). Ze verkopen protontherapiesysteem na protontherapiesysteem, maar hopelijk houden ze er rekening mee dat het geld voor die toestellen wel nog een tijdje op hun zal laten wachten (dus hopelijk blijft het inderdaad bij deze ene keer). Het zou het eerste bedrijf niet zijn, dat ondanks een mooi gevuld orderboek ten onder gaat aan een te hoge schuld op korte termijn. Anderzijds spreekt het wel in hun voordeel dat ze in het begin van 2009 zo slim waren om over 2009 geen voorspelling te doen (of wisten ze toen al dat ze zoiets gingen voorhebben?). Nu communiceren ze dit wel op het ideale moment (cfr item hieronder met artikel van netto), dus ze zijn al aan het bijleren ;-). Bovendien is het verlies nog niet zeker, er kan dus toch nog een plus verschijnen, afhankelijk van "gekozen" bedrag.

Bedankt voor het lezen van dit artikel, geschreven door een teleurgestelde belegger :-( , die dus toch nog licht ziet aan het einde van de tunnel ;-) .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten