zaterdag 1 augustus 2009

Update: Alfa en Mature portefeuille



De Alfa en Mature portefeuille deden het in de afgelopen week nog net iets beter dan vorige week. De Alfa portefeuille steeg met € 35 (+1,2%) en de Mature portefeuille met € 758 (+3%). Total en Pfizer waren de enige dalers (beiden in de Mature portefeuille).
Belgacom heeft er de afgelopen 2 weken een mooie euro bijgedaan. Hun resultaten waren nogthans niet schitterend, maar Belgacom doet wat het moet doen: een stevige omzet halen --> winst genereren --> coupon uitkeren aan de staat en aan ons natuurlijk ;-). Hun nettowinst in de eerste jaarhelft kwam uit op € 400 miljoen, wat 71 miljoen minder was dan vorig jaar in dezelfde periode, maar toen hoefden ze geen boete van 66,3 miljoen te betalen natuurlijk. Nu ja, toch nog steeds een kleine daling van de nettowinst dus, bovenop het feit dat ze wel een hogere omzet draaiden. Maw. eigenlijk werd Belgacom weer iets minder winstgevend. Misschien daarom dat de integratie van de verschillende dochters versneld moet doorgevoerd worden. Positief was wel dat het tweede kwartaal (alhoewel slechter dan vorig jaar) wel ruim de analistenverwachtingen oversteeg met € 188 miljoen tov € 145-165 miljoen.
GBL heeft als holding natuurlijk andere katten te geselen. Hun nettowinst daalde enorm van € 555 miljoen naar 98 miljoen, maar volgens hen is dit vooral te wijten aan de afschrijvingsregels die hen opgelgd worden. Ik ben het hiermee zeker eens, maar als de beurs blijft stijgen, dan krijgen we natuurlijk het andere fenomeen. Dan mogen ze de meerwaarden weer als winst inschrijven. Voor Banken is dit niet zo'n goed idee (cfr. mijn opinies over Fortis), maar voor holdings vind ik wel dat het iets meer zichtbaarheid geeft over waarde holding, alhoewel het dan een [kwartaal]momentopname is natuurlijk. Verder weten we nu dat Albert Frère een nog iets grotere liefhebber is geworden van Pernod Ricard. Met nog € 300 miljoen in de kas kunnen ze hun aandelenportefeuille daar zeker nog verder spijzen.
RHJ International viste dan weer achter het net bij Commerzbank voor de aankoop van hun dochter de Reushel bank. Conrad Hinrich Donner bank heeft deze overgenomen. RHJ was geïnteresseerd, maar RHJ ligt blijkbaar niet goed in de markt ginder in Duitsland ;-).
UCB kwam dan weer met redelijke cijfers naar buiten. Hun nettowinst verdrievoudigde tot € 516 miljoen, maar dit was eerder te wijten aan hun SHAPE-plan . Hierdoor snoeide UCB in de kosten (-11% aan bedrijfskosten; -7% aan kosten voor verkoop en marketing en -17% op administratiekosten) en deed het zijn niet kernactiviteiten verder van de hand. Een eenmalige afschrijving bij de stopzetting van onderzoek naar het epilepsiemiddel zette wel een lichte domper, maar dat wisten we al enkel maanden. De omzet daalde wel met 6%, vooral omdat het patent op Keppra in de VS is vervallen en de omzet daar terugviel met meer dan 50% door de concurrentie met de generische analogen. De koers steeg gisteren dan ook weer tot het niveau dat we ook zagen in het begin van de maand juli, namelijk € 23,2.
Bedankt voor het lezen.
PS. IBA heeft er een mooie stijging opzitten, mijn opmerking van vorige week is bij sommigen misschien in goede oren gevallen ;-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten