zondag 26 juli 2009

Update: Mature portefeuille


De Mature portefeuille gaat met "rasse schreden" vooruit. Ze deed er in de afgelopen periode weer 2,9% of € 714 bij. Momenteel staat in deze portefeuille enkel IBA in het oranje aangeduid. Hierdoor pas ik dus extra op bij de aandelen van dit bedrijf. Alhoewel dit volgens mij meer te maken heeft met de lage volumes bij IBA, waardoor gewiekste tisten het aandeel naar beneden kunnen jagen. Vorige week stond het zelfs even onder de € 5!!! IBA, DE WERELDLEIDER in zijn sector!!! Ondertussen kwam er echter weer goed nieuws, want het Italiaans agentschap ATreP heeft IBA geselecteerd voor de bouw van een nieuw protontherapiesysteem in de provincie Trento. De koersdoelen van de verschillende volgers zijn er dan ook naar: € 8,1 tot 9. De koers blijft voorlopig wel nog serieus achter hinken.
UCB en Pfizer dan. UCB kon met een gerust gemoed het weekend in, want Keppra (als middel tegen epilepsie bij kinderen van 1 maand tot 4 jaar) heeft een positief advies gekregen van het CHMP een adviesorgaan binnen EMEA (Europees geneesmiddelenagentschap), waardoor ook de goedkeuringskansen van dit product toeneemt. Nu veel zie je hier niet van aan de koers. Hij bleef gewoon stabiel. Er was namelijk niet negatief geanticipeerd. Andere uitleg die we nog te horen zullen krijgen zal dan zijn: het zat al in de koers verwerkt. Feit is gewoon: UCB is onaantrekkelijk, alhoewel het een parel van een bedrijf is. Eigenlijk net als IBA. Pfizer maakte slechte cijfers bekend voor het tweede kwartaal, maar verhoogt toch zijn jaarprognose, omdat de besparingen hun vruchten afwerpen. Pfizer stijgt weer boven de € 11, veel is het niet, maar misschien wel een begin van de klim terug naar boven. Waar is de tijd trouwens dat dit aandeel ruim boven de € 30-40 noteerde? Toen ze nog minder winst maakten dan nu en kleiner waren dan nu!
RHJ International komt de laatste tijd dan weer enorm veel in de belangstelling als mogelijke overnamekandidaat voor Opel. Wel maak u geen illusies: Magna maakt de meeste kans. RHJ werd direct verketterd in België, omdat ze eerlijk toegaven dat Opel Antwerpen waarschijnlijk geen lang leven meer beschoren was, maar Magna is eigenlijk hetzelfde van plan. RHJ vraagt veel minder geld van de overheden (2 miljard minder), maar toch wordt hun voorstel door de Duitsers afgewimpeld. Zijn ze bang van de Belgen? Toen bekend werd dat ze Opel konden overnemen steeg hun koers en nadien toen ze er bij vertelden dat Opel Antwerpen ging sluiten, daalde de koers weer. Hier zagen we dus waarschijnijk enkele Opel-arbeiders aan het werk die hun eerste stappen op de beurs zetten.
Nyrstar is dan weer gestegen boven de magische grens van € 6. Dit komt omdat hun nieuwe topman een beetje spraakzamer is dan hun vorige. Hij wil af van de Chinese Joint-Ventures, die toch meer tijd vragen dan dat ze opbrengen. Alhoewel over hun opbrengst zeggen ze niets! Verder willen ze Balen terug heropstarten, want de cash-stroom kunnen ze wel gebruiken. Maar het is wel opvallend dat na Sidmar nu ook Nyrstar terug denkt aan het heropstarten van hun hoogovens. Dit kan enkel een indicatie zijn dat de wereldeconomie inderdaad aan het beteren is. Verder bekijkt Nyrstar de mogelijke overname van een 10-tal mijnen met het oog op het verruimen van hun werkingsgebied. Hopelijk komen ze binnen een paar jaar dan niet negatief in het daglicht als eigenaars van mijnen die mensen tewerkstellen onder onmenselijke omstandigheden.
Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten