donderdag 7 januari 2010

Tip: Trap niet (helemaal) in het januari-effect

Het is weer januari en telkens lees je dan weer hetzelfde: in januari vloeit er meer geld naar de beurs, want veel mensen investeren dan in hun pensioenfonds + als de beurs in januari stijgt, dan hebben we zeker een goed beursjaar! Kijk maar naar het verleden: in de afgelopen 20 jaar ... (BLA BLA BLA). Allemaal leuk om lezen, maar wat moet je hier allemaal van onthouden?
JUIST JA: NIET VEEL.

Er zijn nu eenmaal dingen die zichzelf laten doen kloppen. Als meeste mensen in januari aan pensioensparen doen, dan vloeit er op die moment inderdaad meeste geld naar de beurs en zal de beurs in die maand sterker stijgen. Als er dan geen rare dingen gebeuren, dan kan het niet anders of het jaar wordt goed. Kijk naar deze eerste week van het jaar: nieuw geld (Belgen hebben € 28 miljard extra geparkeerd, het moet ergens naartoe en interesten zijn veel te laag) komt naar de beurs en op enkele dagen tijd stijgen heel wat aandeeltjes meer dan 10%, sommige zelfs 20%. Niet mis toch. Wat doen mensen die dit zien: "Dju, ik moet ook nog storten voor mijn pensioensparen, of ik mis deel van die stijging". Dus ze springen op de kar en vergroten het effect. Maar vorig jaar: laatste week van 2008 viel mee, maar in januari gingen alle aandelen naar beneden en het duurde nog tot eind maart eer het tij keerde, maar is het gekeerd! Slechte januari-maand en toch een goed beursjaar, waar gaan we dat schrijven. Dus het kan altijd dat januari goed is en het jaar toch nog slecht.

In een vorige tip heb ik gezegd: spreid uw aankopen in de tijd. Wel kijk eens in volgend artikel (kijk door het januari-effect heen:
http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/pensioen/Spaar_voor_uw_pensioen_in_januari...en_verdien_11-_meer.8265124-1769.art) en bekijk de figuur in het artikel: juist ja, gespreid beleggen presteert maar iets slechter. Als ik prestaties van afgelopen 3 jaar zou nemen, dan zou het gespreid beleggen zeker voor de aankopen in januari liggen. Waarmee ik niet gezegd heb dat beleggen in januari verkeerd is, alleen dat het kan verkeren en dat je niet moet panikeren als er al een grote stijging is geweest.

Wat eigenlijk nog het leukste is, is dat in het artikel staat dat veel mensen wachten tot sparen in december, maar als je stort op 22 december, dan krijgt het fonds dit geld op 26 december of zoiets en dan zijn meeste fondsen hun boeken al toe. Met andere woorden: 1/3de tot 1/2 van stortingen in december, worden eigenlijk pas belegd in januari. Dit versterkt het januari-effect enkel. Als de vakantie van schoolkinderen bijna volledig in december ligt, dan valt dit iets sterker op (en laat dit nu toch wel het geval geweest zijn zeker).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten