zaterdag 23 januari 2010

Update: Alfa en Mature portefeuille

Het was te denken. Net hetzelfde verhaal als bij Tessenderlo vorig jaar. Ik kondig aan om CMB op € 25 te verkopen en het stijgt nog even, maar blijft ver genoeg van de € 25 weg en valt dan onverbiddelijk terug als een baksteen. Nu, genoeg getreurd daarover. De beurs deed het de afgelopen week helemaal niet goed. Of Toch?

De Mature portefeuille presteerde helemaal niet goed. € -1076,85 of -4,3%, zo'n verlies slikken op 1 week tijd is niet mis. CMB, Tessenderlo, Umicore, Nyrstar en GIMV deden hier het meeste werk in de verkeerde richting. De negatieve berichten over de ene na de andere bank die (iets) mindere cijfers bekend maken, waren de grote stemmingmakers op de beurs. De daling van de verschillende grondstoffen (zilver, koper, ijzer, ...) deed deze sector ook geen deugd. Enkel Agfa Gevaert kon er even van profiteren (zilver dat daalt is goed voor Agfa). Om dan nog maar te zwijgen over de sluiting van Opel Antwerpen. Bij deze wens ik de werknemers van Opel Antwerpen dan ook veel sterkte toe en de moed om op zoek te gaan naar een andere job.



En toch was er licht aan de tunnel, want de Alfa portefeuille slaagde er in om toch een positief resultaat neer te zetten, ondanks de dalingen van GBL en CMB. € +65,52 of +1,4%. VPK was hierbij de grootste stijger (welliswaar weer met een enorm kleine omzet aan aandelen, maar dit is nu eenmaal zo'n wenig verhandeld aandeel). Pfizer en Belgacom houden voorlopig goed stand. Belgacom waarschijnlijk omdat het een cash-koe is en Pfizer omdat het momenteel in is om in Farma te beleggen (ook omdat ze als veilige havens beschouwd worden door hun cashgeneratie. Mensen slikken nu eenmaal pillen om te genezen: crisis of niet).


GDF Suez maakte ondertussen een paar mooie bokkesprongen, maar is weer aanbeland op een mooie koopbare koers. Waar is de cash als je het nodig hebt? Wel ik ga het gaan zoeken bij RHJ. Hierbij geef ik een langlopende verkoopopdracht in voor RHJ op € 5,8 of hoger (slotkoers avond telt). Waarom: wel RHJ wil meer bank worden en als belegger wil ik geen banken meer in mijn portefeuille (ondanks het feit dat RHJ nog steeds veel geld in kas heeft). De gestemde wet in de regering trekt mij hierbij over de streep. Ze geven zich het recht om in te grijpen zonder inspraak van de aandeelhouders indien er zich noodsituatie voordoet bij een bank. Binnen de 2 maand na dit ingrijpen, moeten de aandeelhouders dan stemmen over de genomen maatregelen. We weten allemaal hoe het gelopen is met Fortis. Ze onteigenden de aandeelhouders voor een appel en een ei en als er dan gestemd werd en ze kregen een nee, dan kwam er gewoon een 2de en dan zelfs een 3de algemene vergadering, tot ze hun gelijk kregen.
Pas op, hiermee heb ik dus niet gezegd dat de regering niets moet doen. Nee, helemaal niet, maar wel dat ze rekening moeten houden met iedereen en niet enkel met hun eigen porefeuille. Wat denk dat dat er gebeurt als ze de aandelen van BNP Paribas aan € 65 verkopen (onder prijs waarbij er een meerwaarde is weggelegd voor Fortis Holding?). Juist ja: aandeelhouder Fortis houden niets over en zij steken ongeveer € 6 per aandeel BNP in hunnen zak. Of dit kan: wees maar zeker. Is dit terecht: helemaal niet. Maar ik ben weer aan het zagen, dus ik sluit hierbij af.
Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten