vrijdag 16 april 2010

Opinie: Danone trekt staart in

Danone heeft dan toch wijselijk besloten om niet langer reclame te maken over Actimel en Activia al zouden ze de gezondheid bevorderen. EFSA had namelijk al in een opinie laten weten dat hun claims ongegrond waren op basis van de wetenschappelijke literatuur en de verschafte gegevens. Een paar weken geleden wilde Danone hiertegen zelfs in beroep gaan, maar ondertussen hebben ze door dat ze dit nooit kunnen winnen. In het panel van EFSA zitten namelijk allemaal mensen met veel verstand van zaken met een wetenschappelijke en niet met een commerciƫle achtergrond. Zeggen dat iets gezond is en het de mensen doen geloven is gemakkelijker dan het effectief bewijzen. Zeker als het gaat over zoiets ingewikkelds als een positief effect op de gastro-intestinale populatie.

In hun berichtgeving laten ze uitschijnen alsof ze hun claims hebben ingetrokken nog voor er een besluit was, maar dat is er dus wel degelijk. Ze wensen nu enkel hun gezicht te redden. Alhoewel dit eigenlijk niet nodig is. Van de honderden gezondheidsclaims die voor menselijke voeding bij EFSA werden ingediend, zijn er maar een stuk of 8 waarvan EFSA denkt dat de claim gegrond is. De rest heeft dus ook onvoldoende bewijs.

Ik zou hier nog uit kunnen wijden over het feit dat de regulatie wat betreft diervoeding veel stricter is gereguleerd dan bij voeding van de mens. Een starterscultuur voor diervoeding moet immers eerst uitvoerig getest worden, waar dit is niet het geval voor startersculturen voor bijvoorbeeld het maken van salami's of yoghurt (alhoewel de startersculturen wel goed bewaard/onderhouden moet worden). Op Europees niveau zijn ze hier echter wel mee bezig en bedrijven als Danone en andere zijn hier zeer wantrouwig tegenover. Het systeem dat momenteel geldt in de VS/EU, namelijk alle lactobacillen beschouwen als GRAS (generally recognized as save) is immers veel te simplistisch. Voor mensenvoeding wordt dit principe echter wel nog toegelaten, maar in EU voor dierenvoeding dus niet. Helemaal niet logisch en gelukkig voor ons komt daar verandering in. Strictere regulatie is zeker nodig.

Voor de mensen die schrik hebben dat hun Geuzebier niet meer gemaakt zal mogen worden: daar wordt een uitzondering voor voorzien ;-).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten