donderdag 19 november 2009

Serie Biotech: Alleen maar goed nieuws

Deze week kwamen Thrombogenics en Tigenix met nieuws naar buiten om u tegen te zeggen. Thrombogenics haalde niet alleen € 42 miljoen op (kapitaaloperatie was trouwens met € 58 miljoen overingeschreven), maar haalde ook nog de prestigieuze Scrip Award binnen voor de beste licentiedeal met Roche.

Een verwatering van 10% is meestal moeilijk te slikken, maar bij biotechbedrijven weet je dat die er toch gaat komen. Zeker als er nog geen marktbare producten zijn. Dit wil namelijk zeggen dat er bijna geen geld binnenkomt en er enkel een cash burn optreed. Nu een obligatie uitbrengen zou dan wel een enorme domme beslissing zijn, want wie wil die nu kopen, tenzij het rendement echt torenhoog is en dat is net wat een biotechbedrijf dan weer niet kan betalen. Aandelen uitgeven dus maar en wel het maximaal aantal dat mogelijk was: namelijk 10% van het vroegere aantal aandelen (ik vraag mij nu wel af of ze direct een nieuwe uitgifte mogen doen van 10% nieuwe aandelen ten opzichte van het huidige aantal, of dat er wel degelijk eerst weer toestemming moet gevraagd worden aan de aandeelhouders. Ik weet het niet). De kapitaalverhoging komt er nu ook om het microplasmine te kunnen ondersteunen in de laatste onderzoeksfase en voor de verkoop, dus misschien zijn bij goede werking + verkoop geen extra kapitaalverhogingen meer nodig, alhoewel dit wat te optimistisch is denk ik.

Een opvallende naam was weer die van onze geliefde Mariën. Maar eerlijk gezegd zie ik die naam liever zo weinig mogelijk opduiken (niet persoonlijk bedoeld hoor, het is enkel een slechte connotatie in biotech sector). Mijn eerste bijdrage voor deze serie over Biotech ging over zijn kindje Innogenetics en alhoewel het bedrijf goed bezig was, ontbrak het volgens velen toch enige visie, behalve die van opstarten, knappe bollen hun ding laten doen EN dan cashen (wat dus neerkomt op de negatieve connotatie veronden met zijn naam). Ik schrijf dit niet om Mariën met de vinger te wijzen, want soms kan je met de beste wil ter wereld niets aan iets veranderen. Maar genoeg daarover.

Tigenix kondigde voor mij toch wel enigszins onverwacht de aankoop aan van Orthomimetics voor zo’n € 16 miljoen. Gelukkig wordt hun kapitaalpositie hierdoor niet gereduceerd, want ze nemen het over door de uitgifte van 3,7 miljoen aandelen (wat de Tigenix aandelen op € 4,32 waardeert). Het positieve aan deze overname is dat de producten van Orthomimetics (collageentechnologie) de kraakbeentechnologie van Tigenix perfect aanvult. Zo krijgt Tigenix niet enkel zijn eigen ChondroCelect, maar ook Chondromimetic in handen. Perfect bij elkaar passende namen en dus handig voor de reclamecampagnes ( ;-) ).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten