zaterdag 21 november 2009

Tip: Obligaties

Obligaties zijn eigenlijk leningen aan een bedrijf die jij als particulier of institutioneel geeft aan een bedrijf. Ze bestaan in verschillende vormen (de gewone, convertible, reverse convertible,...). Ik hou meer van de gewone en de convertible soort. De reverse convertible is enkel gemaakt door de banken om er zelf meer geld uit te slaan, want daar beslissen ZIJ en niet JIJ (wat wel het geval is bij de convertible). Als de aandelen die je zou krijgen op moment van uitkering hoger staan dan de prijs die je betaalt hebt voor de obligatie, dan kies je natuurlijk voor de aandelen en niet voor de geldprijs van de obligatie. Een bank zal dit niet doen, ze steken namelijk liever zelf het verschil tussen de totale prijs aandelen en geldprijs ablogatie op zak. Hoe zou je zelf zijn. Kies dus nooit voor een reverse convertible obligatie, maar voor een convertible! Maar hou het nog liever simpeler met een gewone obligatie.

Nu velen duiden op het feit dat als de rente stijgt, uw obligatie in waarde daalt, maar alhoewel dit op de secundaire markt inderdaad wel zo is, heb je daar als standvastige belegger (iemand die hele termijn uitzit van een obligatie) geen last van. De pers zou dit stuk er beter uitlaten en misschien beter aangeven dat als je diezelfde obligatie later toch wilt aankopen de rente ondertussen is gestegen, want dan zal je hem ver onder pari kunnen aankopen. Bij een obligatie is het namelijk zo dat "What you see, is what you get, unless the company goes bankrupt, than it depends". Als belegger moet je dus zo slim zijn om nooit geld te beleggen dat je nodig hebt, want als je onverwacht uw obligatie moet verkopen en de rente is gestegen, dan heb je er gelegen (vaak is het dan 1 of 2 of 3 jaar coupon die uw kapitaalsverlies toch nog beperkt). Je kan natuurlijk ook geluk hebben dat de rente daalde en je hem tegen een hogere prijs kunt verkopen, maar met de huidige rentestand is dat zeer onwaarschijnlijk.

In het stuk over de obligatie van Fluxys spreek ik over de premie die je krijgt ten opzichte van de staatsobligatie. Eigenlijk komt dit neer op de premie die je krijgt, omdat je je geld geeft aan een bedrijf en dat bedrijf heeft ALTIJD meer kans om failliet te gaan dan een staat. Vandaar dat je recht hebt op een premie. Een premie van 4% duidt momenteel op enorm veel risico. Een premie rond de 2% is normaal en alles onder de 1% duid op weinig risico.

Het bruto rendement wordt meestal weergegeven, maar aangezien je roerende voorheffing moet betalen op de coupons, moet je hier rekening mee houden om het nettorendement te bepalen. Waar je nog rekening mee moet houden is de uitgifteprijs van de obligatie: a pari, onder pari of boven pari. Daarna kan je door het opzoeken van de prijs van een staatsobligatie met ongeveer dezelfde looptijd de premie bepalen en beslissen of de geboden premie voor u volstaat om het risico dat je neemt te dekken.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten