vrijdag 18 december 2009

Algemeen: Knoflook de nieuwe tulpenbollen

De tulpenbollenmanie van 1634-1637 in Nederland is zich blijkbaar aan het herhalen in China. Daar schieten de knoflookmiljonairs als paddenstoelen uit de grond. Speculatie troef natuurlijk, maar ook een stijging in de vraag. De Chinezen zijn zo doorgedraaid dat ze rauwe knoflook eten in hun salades, knoflook bij de rijst, in de vleessaus, noem maar op. Overal zit knoflook in tegenwoordig.

Waarom??? Wel omdat ze geloven dat het helpt tegen de Mexicaanse griep. Spijtig genoeg is deze ziekte door slechte communicatie van Mexico en WHO uitgeroepen tot een van de gevaarlijkste ziekten in de wereld. Het is een gewone griep, met de gevaarlijke eigenschap dat enkele mensen met een normale immuniteitsopbouw er op overreageren. Andere risicopatiënten zijn zoals bij iedere griep de YOPI’s: Young, Old, Pregnant and Immunodepressed (e.g. AIDS patiënten, …). De Chinezen zijn altijd angstig voor besmettingen en laten hun adem dus lustig ruiken.

De stijging in vraag is dus gebaseerd op echte kennis, want knoflook helpt wel degelijk tegen de ontwikkeling van kankers en bepaalde ziekten (waaronder virale). Maar dan wel bij normale consumptie. Overdaad schaadt altijd. Ik ben wel blij dat ik het zelf aan het meemaken ben: het huidige geval van “tulpenbollenmanie” en dat ik er binnen een half jaar of zo niet zelf de dupe van ben.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten