zondag 6 december 2009

Update: Alfa en Mature portefeuille

Er is weer een week voorbijgevlogen. Movetis kwam naar de beurs tegen € 12,25 (op 1/3de van prijsvork, die tussen €11,25 en 14,25 gelegen was). Ze werd 1,5 keer overschreven, dus het valt goed mee. Na de eerste dagen is het nog te vroeg om echt een conclusie te trekken over het al dan niet te duur zijn van het aandeel. Ik heb de resultatenrekeningen nog niet bekeken en kan dus helemaal geen oordeel vellen. Verder kondigde Taminco aan om naar de beurs te zullen komen. Deze afsplitsing van UCB is gespecialiseerd in amineproductie. Soms is er aan een amine een negatieve bijklank (namelijk een biogeen amine dat onstaat door decarboxylatie van een aminozuur is het zogenaamde cadaverine, dat stinkt naar rottende kadavers), maar amines zijn ook broodnodig, dus niet alle amines zijn slecht er zijn er ook goeie en die produceert Taminco dus.

Onze portefeuilles deden het trouwens uitstekend. De Alfa portefeuille iets beter, dankzij GBL, met een stijging van 3,7%. Belgacom kwam met een tussentijds dividend, en alhoewel de cijfers nog steeds in het rood staan, zal dit bij de volgende uitkering zeker het geval niet meer zijn (tenzij de koers nog verder zakt natuurlijk). Belgacom is en blijft een mooie waarde om in uw portefeuille te hebben. Het feit dat ze tegen 2015 een totaal privebedrijf zullen zijn, zorgt waarschijnlijk voor extra koersdruk. De staat staat dan natuurlijk aan de verkoopzijde en zo'n hoop aandelen geeft dan waarschijnlijk een lichte neerwaartse druk op de koers. Ondertussen spannen de aandeelhouders van Telenet en Mobistar garen bij hun zogezegd nakende fusie. Bij zulke zaken moet je u maar een ding afvragen: veranderd er iets wezenlijk voor de respectievelijke bedrijven en dan krijg je hier als antwoord: eigenlijk niet, beiden zijn klein op het vlak waarin de andere groot is, dus veel synergiewaarde haal je er niet uit. Je krijgt wel een gelijkaardig blok aan dat van Belgacom, maar willen jullie dit echt??? Ik zit daar alvast niet op te wachten. Ik wacht enkel op de degelijke cijfers van Belgacom en hun dividend.


Ook Pfizer kwam met hun kwartaaldividend langs. Nooit echt veel en enorm afgeroomd, maar ze kruipen stilletjes aan uit het dal. Dit is volgens mij een van de verdoken parels op de beurs en niet Telenet (zoals er een maand of zo geleden werd gezegd op een beurs voor beleggers door zogenaamde specialisten).
Het jaar zit er bijna op en voor wie in het begin van het jaar de moed heeft gehad om direct zijn pensioenspaarbedrag op te souperen loopt het precies goed af. Voor de koper eind februari en maart zelfs nog beter. Ikzelf heb het gespreid over de eerste 6 maand van het jaar en dit bleek ook geen slechte zet ;-). Wie nu nog alles moet volstorten zou beter het hele jaar door gespreid hebben (lees hiervoor zeker eens het item onder Tips over gespreid kopen). Normaal doe ik dat ook voor het pensioensparen, maar de beurzen stonden aan het begin van het jaar en zeker in februari enorm laag, dus ik kon mij niet inhouden.
Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten