zondag 20 december 2009

Update: Alfa en Mature portefeuille

Het was weer een moeizame week. De aandacht ging verdiend meer naar de top in Kopenhagen (over de klimaatsverandering), maar veel kwam daar niet uit de bus gevallen. Op de beurs was het net zo, ondanks het goede nieuws dat Dubai iets minder in de problemen zit dankzij de financiƫle steun van Abu Dhabi (maar eigenlijk wisten we dit vorige week ook al, dus is dit geen verrassing te noemen).

De Mature portefeuille hield goed stand met slechts een afname van 0,25%. Opvallende stijger vond ik Pfizer. Het staat zelfs terug sinds HEEL, HEEL lange tijd weer met zwarte cijfers genoteerd (ook al is het maar net). Ook UCB stijgt weer iets hoger, waarschijnlijk een teken aan de wand dat veilige havens weer geld aantrekken. Farmabedrijven hebben die naam, maar wacht eens even, banken hadden die 3 jaar geleden ook. Nu, geen paniek, bij deze bedrijven zal het zo'n vaart niet lopen als bij de banken. Ze hebben hun 7 magere jaren al achter de rug (bekijk hiervoor de koersgrafiek van Pfizer maar eens!).


De Alfa portefeuille deed het eigenlijk veel slechter met een daling met 1,4%, maar eigenlijk valt zo'n schommeling nog ruimschoots mee. Geen Fortis of Dexia te bespeuren in onze portefeuille en maar goed ook, want deze 2 bedrijven hadden het waar hard te verduren. Waarom Dexia zo sterk daald: omdat de uitspraak van Europa dichterbij komt natuurlijk. Waarom Fortis zo erg zakt: omdat hun portefeuille voor 5 miljard opengesteld is aan Griekenland. Allemaal niet zo erg, want op hun totale portefuille is dit slechts een klein percentage. Maar dan opnieuw, hun CDO's maakten ook maar enkele miljarden uit van hun 250 miljard beheerd vermogen toen ze nog een bank bovenop verzekeraar waren. En we weten allemaal hoe de beleggers daar op hebben gereageerd. Juist ja, als kippen zonder kop. En hetzelfde gebeurt nu opnieuw: Dexia en Fortis worden lager gestuurd door ondoordachte verkopen. Maar alhoewel ze ondergewaardeerd staan, stap ik niet in, voordat het sentiment gekeerd is (bij Dexia dus na uitspraak Europa en bij Fortis bij jaarresultaten in maart).

Maar dan opnieuw: tegen dat het zo ver is, dan zijn deze aandelen ofwel nog sterker gezakt ofwel al enorm gestegen, want op een of de andere manier is altijd al geweten wat er juist uit de bus zal komen. Alleen weten wij het altijd als laatsten :-(.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten