woensdag 30 december 2009

Opinie: Het overnameverhaal van IBt

Dit zijn de verhalen van de beurs die ik graag samenbreng in een mooi geheel. Op 21 december kwam er nog maar eens uitstel voor een mogelijke uitspraak over het al dan niet verplicht overnamebod dat er zou moeten komen van Eckert & Ziegler en Steglitz Medinvest.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/Hof_van_beroep_stelt_D-Day_IBt_uit.8275319-429.art

De bal ging aan het rollen toen het Duitse Eckert & Ziegler, dat 29,9% van IBt in handen heeft, een aankoopoptie op nog eens 22 procent van de stemrechten doorverkocht aan investeringsvehikel Steglitz Medinvest (SMI). Volgens zowel durfkapitaalfonds Creafund als de CBFA handel(d)en E&Z en SMI in onderling overleg, waardoor ze feitelijk meer dan 30 procent van de stemrechten uitoefenen. Die 30 procent is een belangrijke grens. In de nieuwe overnamewetgeving is dit namelijk de drempel om een verplicht overnamebod uit te brengen. De wetgeving werd zo opgesteld om de belangen van minderheidsaandeelhouders te beschermen. Durfkapitaalfonds Creafund en de CBFA drongen dus aan op een verplicht bod, aan € 3,47 euro per aandeel (het bedrag waaraan E&Z in IBt stapte).

Op 29 december volgde dan de aankondiging dat de grootaandeelhouders een prijs van € 3,64 per aandeel in cash bieden (dus nog hoger dan dat er eigenlijk gevraagd werd). Daarmee halen Creafund en beurswaakhond CBFA eindelijk hun slag thuis.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/Overnamebod_op_Waals_farmabedrijf_IBt.8277231-429.art

Maar eigenlijk door het vroege bod, want normaal was er nog tijd tot 12 januari, wint enkel Andreas Eckert, topman van Eckert & Ziegler. Hij stelde immers in het artikel met de TIJD het volgende “Als het hof ons gelijk geeft (en geen bod moet uitbrengen), zal ik blij zijn dat ik van de blaam gezuiverd ben. Maar dat brengt dan wel mee dat als ik de controle wil verwerven, een hoger bod moet uitbrengen. Als het hof ons in het ongelijk stelt, moet ik het bod doen dat ik nu al heb gedaan.” Nu is het geen kunst om het gerecht op snelheid te pakken, maar dit is toch weer een mooi staaltje van wat er allemaal kan gebeuren (en niet alleen in België).
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/-Slaagt_het_bod_op_IBt-_goed._Mislukt_het-_ook_goed-.8277616-429.art

François Blondel, CEO van IBt, geeft nog mee dat de raad van bestuur zich pas over het bod zal uitspreken wanneer ze het dossier hebben kunnen inkijken. Waarschijnlijk midden januari. Een bod uitbrengen op jaareinde is handig om het nog in te schrijven op het vorige jaar, maar mensen krijgen zo wat minder tijd om alles deftig te bekijken, dus hopelijk lezen ze het prospectus goed. Midden januari zal een mogelijke kater wel al verdwenen zijn, dus laat ons hopen dat ze het goed lezen.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/Blondel_(IBt)-_-Bod_is_een_verrassing-.8277589-429.art

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten