zondag 27 december 2009

Tip: Pensioensparen in België

Ik hoop dat iedereen zijn pensioensparen vol gestort heeft, want die belastingskorting mag u niet laten liggen (als u het zich kan veroorloven dan toch). Anders moet je dit zeker nog in orde maken.

Wat je hierbij niet uit het oog mag verliezen, is dat je minstens 5 jaar aan een stuk moet pensioensparen in hetzelfde fonds om in aanmerking te komen voor de regeling rond pensioensparen. Dus als u al 4 jaar het ene doet en ontevreden bent, stort toch nog maar 1 jaar bij, want anders waren die eerste 4 jaar helemaal voor niets geweest. Maak dus niet de fout om over te stappen voordat uw termijn van 5 jaar uit is. Misschien komt dit voor een enkeling te laat, maar normaal gezien zou uw bankkantoor u hiervoor wel moeten gewaarschuwd hebben.

Pensioensparen is enkel interessant omdat je direct een belastingsvoordeel geniet. Je belegt in 2009 € 870 en ontvangt een teruggave van maximaal € 340. Dus uw eigenlijke investering is slechts € 530, terwijl de volle € 870 wel degelijk kan stijgen of dalen (want het kan zoals jullie in 2008 hebben gemerkt ook dalen als u in een fonds hebt belegd dat ook in aandelen belegt). Op uw 60ste verjaardag, zal u dan wel eenmalig belast worden rekening houdend met een forfaitair rendement. Als uw fonds een lager rendement haalde, dan doet u dus verlies, was het hoger, dan doet u winst.

Wat ik aanhang bij pensioensparen is echter niet: U investeert maar € 530 terwijl u er € 870 laat opbrengen. Ik bekijk het eerder als: "ik investeer € 870 en laat € 1210 opbrengen". Natuurlijk hinkt uw € 340 dan een klein jaartje (afhankelijk van wanneer u uw stortingen deed en wanneer de regering u uw belastingen terugbetaalde) achter op die € 870, maar ik denk wel dat ik het principe hiermee duidelijk maak. Veel mensen hebben al meteen een bestemming voor het geld dat ze terug zullen krijgen van de belastingen. Ik ook ;-). En ik bedoel dan niet die € 340 gebruiken om het jaar erop terug in het pensioensparen te steken. Nee het is extra, niet dat het andere verkeerd is, maar voor sommige mensen kan het een valkuil zijn (zie lager). Voor het geld dat je terugtrekt van uw lening voor uw woning, is het begrijpelijker dat je het terug voor uw lening gebruikt.

Pensioensparen is immers niet noodzakelijk, het is een privilege voor de werkende mensen, om te zorgen dat ze na hun harde werken van een extra iets kunnen genieten. Als je het u kan permitteren om € 870 te missen en opzij te zetten voor een bijkomend pensioen, dan kan je het dus effectief missen en heb je dus niet perse het volgende jaar die € 340 nodig voor een gat op te vullen. Als dat het geval is, dan denk ik dat het beter is om niet te beginnen met pensioensparen, want met een tegenslag in het jaar erop, dan kan je niet storten en vervalt het voordeel dat je had op het/de voorgaande jaar/jaren. Je mag uzelf niet op het tandvlees zetten, gewoon omdat je het jaar nadien wat geld terug krijgt. Je moet ze er namelijk elke keer terug leggen (en dat voor minstens vijf jaar na elkaar).

Het kan zijn dat je uw baan verliest en dat je nog maar net begonnen bent met pensioensparen. Als het dan te lastig is om dit voort te zetten, ga dan bij uw bank en vraag naar de gevolgen. Soms is het beter op tijd te stoppen, dan hardnekkig verder te sparen. Ook kan je al 3 of 4 jaar bezig zijn en dan denk ik wel dat het het beste is om de volle 5 jaar uit te doen en daarna te kijken wat je het beste kan doen. Stoppen of verder pensioensparen. Is het een twijfelgeval, stort dan zeker niet voor een ander fonds, want anders zit je weer aan het begin van deze alinea. Doe je het in hetzelfde fonds, dan kan je na dat jaar alweer beslissen, enz.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten