vrijdag 23 oktober 2009

Opinie: € 500 miljoen van GDF Suez

Wat ik nu ga schrijven is mijn persoonlijke mening over het feit dat GDF Suez geld zal moeten geven omdat de kerncentrales open mogen blijven. We worden al een tijd met het reclamespotje over kernenergie op de TV geconfronteerd: VOOR OF TEGEN KERNENERGIE, WAT DENKT U ER VAN??? Los van die discussie, die erg belangrijk is, want nucleair afval afzetten tegen het feit dat als we kerncentrales uitschakelen we ons blauw zullen betalen aan het feit dat 50% van ons verbruik uit het buitenland zal moeten komen (geproduceerd door kerncentrales en/of steenkoolcentrales) blijft een moeilijke oefening. Volgens mij is het beter om het in België zelf te doen met nucleaire energie, zodanig dat we weten dat met deze nucleaire afval tenminste verstandig wordt omgesprongen, terwijl we ook vermijden dat de energie die we binnenkrijgen uit het buitenland tenminste niet afkomstig is van vervuilende steenkoolcentrales. Ondertussen moeten we veel geld blijven steken in het verhogen van het percentage aan hernieuwbare energie, want momenteel is dit aandeel heel erg klein.

Maar wat nu met die 500 miljoen? Onze regering zit in geldnood en heeft een mooie oplossing, gezien vanuit hun oogpunt: "We laten GDF Suez betalen voor het feit dat we hen de kerncentrales langer laten openhouden, want ze zullen veel winst maken door deze beslissing". Nu dit lijkt inderdaad logisch en Suez en onze regering hebben nu een akkoord ondertekend (waar wel nog geen bedrag in staat + of anderen leveranciers mee moeten betalen en hoeveel). Maar wat als we de redenering nu eens omdraaien vanuit het oogpunt van Suez:
Als de kerncentrales sloten, dan kreeg Suez niets in de plaats voor het feit dat de regering besliste dat die kerncentrales geen elektriciteit meer mogen produceren. Nu kan je zeggen: het algemeen belang primeert op het belang van het bedrijf en dat is dan inderdaad zo, maar echt rechtvaardig is en blijft het niet. Het is enkel begrijpbaar dat het algemeen belang primeert en het bedrijf moet er dan maar mee leren leven. Nu de kerncentrales openblijven, moeten ze echter wel geld geven aan de regering bovenop de belastingen op hun winst die ze al moeten afdragen (ook voor het algemene belang). De andere energieproducenten zullen dan ook een duit in het zakje moeten doen en dan blijft de vraag wie betaalt hoeveel en wanneer. Of wij hierdoor ook meer zullen moeten betalen? Hopelijk niet, maar ik betwijfel dat de regering hiervoor op de tafel zal kloppen. Voor hen maakt het uiteindelijk weinig uit of het geld rechtstreeks van Suez komt of onrechtstreeks van ons. Want eigenlijk komt het altijd onrechtstreeks van ons, alleen moeten we in het laatste geval wel nog meer betalen dan nu.

Maar is het aanvaardbaar dat de regering die genoemde 500 miljoen van Suez zal gebruiken om hun gat verder op te vullen? Verre van, tenzij ze aantonen dat dit rechtstreeks naar hun intenties zal vloeien om de investeringen in groene energieproductie te verhogen. Nuon, Luminus, Electrabel, ... moeten hier nog steeds al hun geld zelf in steken. Als de Belgische regering hetzelfde initiatief neemt als de Vlaamse regering, namelijk de oprichting van een eigen energiebedrijf, waarin ze al hun participaties steken en alle bedragen die ze ontvangen van de andere energieproducenten, dan kunnen wij als Belgische consument er nog van profiteren. Maar dat is dan weer een doorn in het oog van de andere energieproducenten, die dan eigenlijk het onstaan van een geduchte concurrent rechtstreeks financieren.

Hiermee heb ik niet gezegd dat de structuur die de Vlaamse regering heeft opgezet door het verzamelen van al hun participaties in elektriciteitsproducenten fantastisch is, want dat "bedrijf" lijkt dan meer op een holding en hoe kan het dan in godsnaam zelf goedkoper energie verkopen als alle elektriciteit afkomstig is van andere producenten. Als ze het geld, dat de Vlaamse regering er bij heeft ingepompt, in projecten met andere spelers steken, dan zullen ze dus moeten eisen dat als ze 40% investeren ze ook 40% van de elektriciteit zelf mogen verkopen. tot hier toe heb ik hier nog maar weinig over gehoord/gelezen, maar ik denk wel dat dit zo zal geregeld worden en dat de vorige deals zo zijn of zullen worden heronderhandelt.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten