zaterdag 24 oktober 2009

QUID?

Ik was zo vrij om een deel uit artikeltje van de TIJD over te nemen van Kris van Haver en Wim Van de Velden:

"De jaarlijkse vergoeding van 215 tot 245 miljoen euro, waarvan sprake is in de deal die de regering sloot met GDF Suez, is immers een bedrag dat alle nucleaire spelers in ons land in de periode 2010-2014 moeten betalen. Het is geen vergoeding die GDF Suez moet betalen voor het langer openhouden van de kerncentrales Doel I, Doel II en Tihange III.

Doordat de drie centrales tien jaar langer mogen blijven draaien, krijgt GDF Suez uitzicht op onverwachte miljardenwinsten, zogenaamde windfall profits. Maar daarvan roomt de regering-Van Rompuy niets af. De regering wil tot 2025 alleen de zogenaamde nucleaire rente, de winsten van alle kerncentrales, recupereren.

In regeringskringen wordt toegegeven dat GDF Suez eigenlijk niets moet betalen voor het langer openhouden van de oudste drie kerncentrales. De Franse energiereus krijgt dat gratis en voor niets en versterkt zijn monopolie nog tot nieuwe terreinen, zoals waterzuivering en afvalverwerking."

"Nucleaire rente" is het dus en geen afroming van de winst. Mooi, dus geen meerkost voor ons (hopelijk). Toch al een ding dat duidelijker is, alhoewel "Nucleaire rente" ook maar vaag is als uitleg. Want wat is dat dan eigenlijk "de winsten van alle kerncentrales" als het niet de miljarden zijn waarop GDF uitzicht heeft?

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten