woensdag 10 maart 2010

Opinie: Fortis met dividend en nieuwe naam mooie toekomst tegemoet?

Fortis Holding heeft deze morgen behoorlijke cijfers naar voor geschoven? De resultaten werden wel door eenmalige meevallers positief beïnvloed, maar waar is dit de laatste tijd niet het geval. De nettowinst kwam uit op € 1,19 miljard. Hierbij droeg de verzekeringstak bij met € 456 miljoen. Analisten hadden dit licht hoger ingeschat, maar al bij al valt dit resultaat goed mee. Ook de totale winst kwam behoorlijk hoger uit dan dat ik had gedacht na het bekendmaken van hun resultaten over het 3de kwartaal (cijfers over alle drie de kwartalen waren namelijk bijna gelijk waren aan de cijfers na een half jaar). Nu keren ze hiervan 8 cent uit als brutodividend. Wees er dus maar zeker van dat de strips weer in prijs zullen stijgen. Want veel mensen die bijgekocht hebben, zullen op dit signaal gewacht hebben om strips bij te kopen.

Verder verandert binnekort de naam Fortis in ageas. In de naam zitten volgens Fortis de volgende elementen:

- De eerste letters verwijzen naar de roots: sinds de oprichting van AG Leven in 1824 zijn die twee letters een vaste waarde gebleven binnen de groep, een kwaliteitslabel dat ook nu onmogelijk kan ontbreken. 'Ze staan voor ruim 180 jaar vakkennis en ervaring, ook als bankverzekeraar.'

- De koppeling 'ea' verwijst naar de twee kernmarkten: Europa & Azië, de twee continenten die samen het leeuwendeel van de internationale verzekeringsmarkt vormen.

- Het einde van de naam staat voor het terugplooien op de core business: assurance.

Vanaf nu zal Fortis in deze blog dus enkel nog genoemd worden als het over de bankpoot gaat die verkocht is geworden aan BNP. Voortaan hier dus enkel ageas als je iets wil weten over het vroegere Fortis.

Verder is het misschien nog belangrijk om te melden dat Fortis niet akkoord gaat met de veroordeling door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse beurswaakhond. Het AFM heeft Fortis immers een boete opgelegd van 576.000 euro wegens inbreuken op de Nederlandse beurswetgeving. Ik wil hierover nog het volgende zeggen: mensen die zich tekort gedaan voelen en hun gram willen halen, halen het enkel bij zichzelf. BNP Paribas is met bankpoot weg die vorig jaar al miljard winst maakte, Nederlandse Regering is met Nederlandse bankpoot weg die ook enkele honderd miljoenen winst maakte. Die moet je vervolgen, niet Fortis holding zelf (alhoewel die zeker fouten gemaakt hebben), want dat komt weer op aandeelhouder zijn schouders terecht. De grote mannen achter het verhaal, die blijven gewoon in hun handjes wrijven. Dat is de realiteit. Op de moment dat ze u bepikken, moet je rap zijn. Maar zij waren het snelst door in te spelen op de grote onwetendheid bij het volk, die alles slikten wat ze zeggen. Als het volk hun gelijk geeft, dan staan wij als kleine man nergens, ookal hebben we gelijk. Toen ik aan de gewone man alles stap voor stap uitlegde, dan zag je vertwijfeling, maar op het einde kwam het altijd neer op het volgende: "ja maar, regering heeft toch maar mooi ons geld gered". Waarop ik altijd zei: "ja, maar wel met jullie eigen geld, en ge hebt het niet door".

Als mensen nu zien hoe BNP grote sier maakt met het "dode" Fortis hoop ik dat hun ogen iets meer open gaan. Nogmaals: regering moest iets doen, maar niet datgene wat ze uiteindelijk hebben gedaan.

Het ga je goed ageas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten