zondag 7 maart 2010

Update: Alfa en Mature portefeuille

De jaarresultaten sijpelen binnen en voorlopig ben ik over de bedrijven, van onze portfeuille, hun resultaten tevreden. Belgacom gaf een mooi raport af en dat werd gesmaakt door beleggers. Hierdoor noteert het sinds lang weer eens in het zwart in onze portefeuille (eigenlijk is het nooit erg in het rood gegaan, omdat de dividenden er nog afgegaan zijn ondertussen natuurlijk). Maar psychologisch is dat toch een belangrijk iets. Spector is dan weer de slechte leerling van de klas.







De Mature portefeuille deed het in de afgelopen week dan ook uitstekend met een stijging van 4,5% (€ +1127). Helemaal niet slecht dus. GBL stelde initieel een beetje teleur door een dividendstijging aan te kondigen van MAAR 5%, tov 10% zoals gewoonlijk, maar zette toch een stijging neer van ongeveer € 1 op weekbasis. De aankondiging van verkoop van Ijsboerke (een Belgische parel, die wel niet zo goed boert als de naam doet vermoeden), zal hier misschien niet vreemd aan zijn. Eigenlijk is het spijtig dat dit monument nu ook in buitenlandse handen kan terechtkomen. Ze hebben het beste ijs in BelgiĆ«, maar hun naam werd niet voldoende meer gepromoot. Toen ik klein was, dan was er niets anders dan ijs van het Ijsboerke ("WANT DAT WAS NU EENMAAL DEN BESTE"), maar nu weten de nieuwe consumenten dit niet meer. Hun Ijsboerke-wagens zie je ook minder in het straatbeeld dan vroeger en dat zeg ik nu niet omdat het nu winter is, maar omdat het in de zomer inderdaad zo is. Aan de kust: OLA-vlagskes overal, maar Ijsboerke??? Hoe wil je dan een sterke merknaam houden???




Met de Alfa portefeuille ging het iets minder goed (weer -1%) en dit doordat Ablynx een dip kent. Waarschijnlijk omdat op Biotechnologisch vlak tegenwoordig alle aandacht naar Galapagos gaat. Galapagos heeft voor het eerst winst gemaakt en hun hoofdman zegt dat ze dit nu elk jaar willen doen. Bovendien kwam bij Galapagos de cashpositie 9 miljoen hoger uit dan voorzien, wat wil zeggen dat Galapagos het echt wel goed aan het doen is. Nu, kleine opmerking: hun winst kwam er nu wel door een uitzonderlijk resultaat. Maar dat neemt natuurlijk veel aandacht weg van die andere parel op onze Belgische beurs. Maar het tij kan zeer snel keren.


Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten