woensdag 17 maart 2010

Serie Biotech: TiGenix keldert na slecht nieuws

TiGenix is aan het zakken als een steen in het water (momenteel -23% tot € 3,20, maar het was veel meer bij opening). Waarom? Wel, omdat de FDA ChondroCelect niet zal aanvaarden voor een bijkomende proef is uitgevoerd. Deze extra klinische proef vertraagt de commercialisering van het product in Amerika met ongeveer 5 jaar en dit zorgt natuurlijk voor een serieuze financiële aderlating. In Europa is deze extra proef ook gevraagd, maar daar heeft TiGenix zijn goedkeuring wel al.

De cijfers over 2009 laten zien dat het nog een moeilijke 5 jaar zullen worden voor TiGenix, waarbij waarschijnlijk extra geld zal moeten aangetrokken worden om die periode financieel te overbruggen. Met slecht een luttele € 25 miljoen in kas, een mogelijkse opbrengst van € 4 miljoen door verkoop ChondroCelect in Europa en een kasburn van ongeveer € 15 miljoen per jaar, moet ik er namelijk geen tekening bijmaken.

Nu is deze daling wel overdreven, want ChondroCelect zal wel degelijk aanvaard worden na deze studie. Dit is weer korte termijnpaniek. Als je speculeert op kortetermijnwinst door in te stappen in TiGenix, terwijl je weet dat alles nog in kannen en kruiken moet komen, dan kan je dit al eens krijgen. Maar feit blijft dat hun techniek werkt (dat ze willen overstappen naar gebruik van andere cellen voor hun techniek terzijde gelaten) en blijkbaar geloofden ook anderen erin, want ze hebben gespeculeerd op korte termijngewin en trekken na deze tegenvaller allemaal hunnen staart in.

Dat het aandeel nu zakt en dat het nu nog enkele jaren zal duren eer we een beter zicht krijgen op de toekomst van TiGenix, moet je als belegger kunnen verdragen. Je belegt in iets omdat je er in gelooft (in het bedrijf met techniek, en niet in techniek van bedrijf)., je moet dus wel degelijk de afwegingen maken die nodig zijn. Het hebben van goede techniek is Een een tekort aan kapitaal is Twee natuurlijk, aan jullie de keuze.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten