donderdag 4 maart 2010

Opinie: GBL en GDF Suez dividendstijgingen met 5%

Bij beide bedrijven, GBL en GDF Suez, stijgt het dividend over 2009 met 5% tov het dividend over 2008. Niet slecht zou je dan denken, want ondanks fikse beursstijging, was er toch nog steeds de slechte economie en in het geval van GDF Suez ook de zakkende energieprijzen (gas zeker). Maar in het geval van Suez, waar ook nog een verlaging volgde van de prognoses tot in 2011, valt dit niet goed in de smaak. Ze verliezen bij opening meer dan 2,5%. Bij GBL valt het al bij al nog mee met een verlies van 0,6%.

De cijfers van beide bedrijven (allez, een is een holding) over 2009 vielen eigenlijk nog best mee. GBL boekte een mooie nettowinst, mede dankzij de opwaardering van hun participaties. Maar in 2008 hadden ze een nettoverlies door de respectievelijke afboekingen van die participaties. Eigenlijk kwam hun winst zonder uitzonderlijke zaken lager uit dan in 2008, en het is dan ook een verstandige keuze om het dividend eens niet met 10% te laten groeien, maar met 5%.

Bij GDF Suez viel de omzet dan weer lager uit dan voorzien, maar kwamen ze toch uit op een winst in lijn met verwachtingen van de analisten. Enkel hun toekomstige winsten zullen volgens hen lager uitvallen dan dat ze vorig jaar hadden vooropgesteld. Zie, aan toekomstvoorspellingen hecht ik heel weinig belang, behalve dan die die aantonen dat een bedrijf in de toekomst zijn huidige troeven zal verliezen. Als ze het weer voorspellen, dan zijn ze zelfs verkeerd voor de volgende dag. We weten niet of de prijs van het gas zo laag blijft. Is dit niet het geval, dan zal hun prognose weer positief bijgesteld moeten worden. Het feit dat beleggers hierdoor verkopen ligt enkel in hun beïnvloedbaarheid door analisten die enkel belust zijn op het geven van zaken die aanleiding kunnen geven tot kopen of verkopen. Een analist die enkel zegt: houdt het bij daarom en daarom, verdient immers minder (maar wel mijn respect).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten