woensdag 8 juli 2009

Opinie: Generische geneesmiddelen en invloed op Farma sector

Laat ons een koe een koe noemen. Generische middelen zijn goedkope afkooksels van middelen die grote concerns door veel onderzoek op de markt kunnen brengen. Door die grote farmabedrijven lopen velen op deze wereld nog rond. Neelie Kroes wil nu dat die generische middelen rapper op de markt komen, want het kost de patiënt enorm veel geld. Hopelijk bedoelt ze dat de periode van 7 maand (dit is de tijdsduur van aflopen octrooi tot het op de markt komen van het generische analoog product) moet verkorten en niet dat de duur van de octrooien moet verkorten, want dat zou de doodsteek betekenen voor de farmasector, inclusief van de producenten van generische producten.

Wat we niet mogen vergeten is namelijk dat het aantal middelen dat ontdekt wordt en na grondig onderzoek op de markt komt enorm snel aan het afnemen is. Hoe lang is het niet geleden dat er nog een antibioticum op de markt is gekomen (en ik bedoel niet een antibioticum met een methylgroep meer of minder op de basismolecule, maar een totaal nieuwe groep van antibiotica)? Juist ja, enorm lang geleden. Alhoewel MRSA (multiresistente Staphilococcus aureus) een serieus probleem is, komt er geen degelijk antwoord (misschien wel via bacteriofagen, maar dat is een ander verhaal). Nee, de farmasector die het onderzoek voert, moet zeker weten dat ze winst kunnen puren uit hun onderzoek naar een product, dat wel nog steeds veilig moet zijn voor de mens. De aasgieren (niet slecht bedoeld) zouden dus zeker moeten kunnen wachten op het verval van een octrooi voor ze er zich opstorten en winst maken op de afterparty van de "grote" bedrijven.

Een boodschap á la: "generische middelen moeten sneller op de markt", zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen van het onderzoek naar nieuwe effectieve middelen, waardoor de Farmasector inclusief de generische producenten een langzame dood zullen sterven. Respect voor de inspanningen van de grote bedrijven zou hier dus op zijn plaats zijn.

De commentaar, uit niet Europese hoek, dat de farmasector meer inspanningen zou moeten leveren in het zoeken naar oplossingen voor vergeten ziekten uit de derde wereld is wel terecht. De vele miljarden die al naar kanker en AIDS onderzoek zijn gevloeid, hadden bij die ziekten veel meer effect gehad. Maar in de rijke landen wordt natuurlijk grof geld betaald voor AIDSremmers, waardoor de mensen die besmet zijn, op hun beurt nog andere mensen kunnen besmetten. Waardoor we in een vicieuze cirkel geraken tot er een echte oplossing komt voor dit klote virus, want deze oplossing moet er natuurlijk wel komen.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten