zaterdag 4 juli 2009

Opinie: TomTom vs Nyrstar vs InBev

Sommigen onder u vragen zich misschien af: hij hoort van kapitaaloperatie TomTom en hij verkoopt direct. Bij Nyrstar doet hij dit niet. Bij Nyrstar gaat het over een converteerbare obligatie, waarbij de prijs op € 7,6203 werd gesteld per aandeel. Dit geeft aanleiding tot verwatering, wat niet het geval is bij TomTom, aangezien je daar een evenredig deel van het aantal aandelen behoud. Maar bij TomTom diende het om zijn schulden af te betalen (net als bij fortis). Nyrstar zelf zit op een berg cash en heeft er nu nog meer. Het had al aangegeven dat het overnamen wil gaan doen in de loop van de komende 3 jaar.

Daarenboven vind ik het niet echt plezant als belegger, om te zien dat als je naar site TomTom gaat voor meer duiding, dat je niets krijgt. Bij Nyrstar krijg je alle info die je wilt hebben als belegger: prijs aandeel bij conversie, mogelijke verwatering (als er nieuwe aandelen worden uitgegeven, want de optie is er om met bestaande aandelen de conversie te bekostigen) die momenteel mogelijks 13,8% bedraagt en kan oplopen tot 15,7% als Goldman Sachs zijn recht om voor 15 miljoen extra aan obligaties te plaatsen (wat we op 9 juli dan wel zullen zien) uitoefent. Momenteel heeft Nyrstar zijn kapitaal met 105 miljoen verhoogt. TomTom verhoogde zijn kapitaal met 430 miljoen. TomTom is na de operatie serieus teruggevallen en Nyrstar ook, maar nog niet zo erg. Bij TomTom was het logisch dat het ging zakken, want uit voorstel omwisseling van 5 voor 8 met voorkeursrecht moest koers naar beneden. Nij Nyrstar was het het doemdenken van de beleggers die het aandeel lager stuurden. Volgens mij is dit in dit geval overdreven, want de toekomst is en blijft onzeker, maar hij kan ook positief uitvallen.

InBev heb ik dan weer niet in mijn portefeuille, maar dat aandeel is ondanks de uitgifte van meerdere obligaties (wel geen converteerbare) en desinvesteringen om zijn kortetermijnschulden aan te zuiveren, toch mooi gestegen in de laatste paar maanden. Van € 10 naar € 27. Dus wat is mijn tip voor alle bedrijven: in het vervolg geef je gewoon normale obligaties uit ;-). Als de beleggers denken dat je meer uit geld kan halen dan de interesten die je moet betalen, dan stijgt het aandeel, indien niet, dan zakt het. Simpel.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten