zondag 12 juli 2009

Update: Alfa en Mature portefeuille




-1,5% en -2,8% respectievelijk presteerden onze Alfa en Mature portefeuille deze week. Nu is het grappige dat alhoewel de Alfa portefeuille met heel wat minder kapitaal van start is gegaan, toch een gelijke winst heeft momenteel. Nu in het begin van deze blog stond de Alfa portefeuille meestal hoger dan de Mature portefeuille. Het is namelijk zo dat spreiding nodig is, want anders kan je je kapitaal in een KLAP verliezen, maar als je het "geluk" hebt om de juiste aandelen er uit te pikken, dan kan het hard gaan met een portefeuille. De Mature portefeuille ging enorm hard omhoog bij een algemene stijging van de beurs, maar bij een daling gebeurt eigenlijk hetzelfde. Daarom denk ik niet dat vele wijsheden uit het verleden nog zin hebben: diversificatie??? Waarom, als de beurs zakt, dan zakt alles. Het is niet meer zoals vroeger dat als de cyclische aandelen het slecht deden de retailers het wel goed doen.

Vroeger vertelden banken altijd het verhaal van de varkenscyclus. Als de economie stijgt, dan moet je in die sectoren beleggen, als ze begint te dalen dan in die sectoren, nabij het einde van de daling in die sectoren en vanaf dat de stijging effectief is ingezet in de volgende sectoren. In theorie was het mooi, maar het is volgens mij met dit sprookje niet anders vergaan als met andere sprookjes op de beurs. Als iedereen ze gelooft, dan volgt iedereen ze en dan komen ze natuurlijk uit, want iedereen aapt iedereen na. De trendbreuk om dit te volgen is volgens mij gekomen bij de farmasector. De economie ging slecht, dus is de farmasector normaal een veilige belegging. Maar de farmasector zakte gewoon mee.

Bij de Mature portefeuille komt CMB de rangen vervoegen. We hebben dit maandag tegen € 21 opgepikt. Dit aandeel noteert nu wat lager, maar € 21 was niet te veel en we zullen hier in de toekomst nog plezier aan beleven. Vorig jaar gaven ze in augustus bovendien een mooi tussentijds dividend en normaal gezien is dit dit jaar weer het geval.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten