woensdag 16 september 2009

Ongelooflijk

Wat ik juist las op de site van De Tijd, tart elke verbeelding: "De regering-Van Rompuy overweegt pensioensparen jaarlijks te gaan belasten, in plaats van één keer een zogeheten 'bevrijdende voorheffing' op te leggen."

Nu als dit waar is, dan zal het er bovenarms opzitten. Ik denk niet dat enig burger met een beetje verstand hier blij mee zal zijn, laat staan akkoord. Belgen en hun geld: ge moet er af blijven en dit is er echt wel over. ONGELOOFLIJK. Pensioensparen fiscaal aantrekkelijk maken door een jaarlijkse belastingsaftrek te geven, maar dan besluiten om hier plots ook belastingen op te heffen. Ons jaren voorhouden dat de pensioenen niet te betalen zijn, dus dat we zeker moeten sparen en als ze zelf niet goed met hun geld omspringen weer bij ons komen aankloppen. Bij de crisis de banken redden, excuseer: ons eigen geld redden met ons eigen geld en hierdoor kunnen ze het nu komen vragen om hun te redden.

Kijk, wij betalen als Belgen al de op 2 na hoogste belastingen van de wereld (en ook Europa) en eerlijk gezegd snap ik niet hoe wij nog meer moeten afgeven. Ze willen dat we gaan werken, maar uiteindelijk als je € 1000 bruto verdient (uw bedrijf moet hierbovenop nog meer betalen!) hou je nog € 550 over waarvan je dan nog eens minimum € 250 nodig hebt om al uw rekeningen te betalen. Dan moet je nog leven en al uw geld is op. Hoe meer je verdient, hoe meer je moet afdragen. Tot een bepaald bedrag ben je als werkende mens dus altijd de pineut. Als je VEEL geld verdient (> 5000 € netto/maand) dan betaal je veel belastingen, maar je houdt nog veel over, waarvan je nog redelijk wat kan sparen om een vermogen op te bouwen. Maar 95% van de mensen die werken, verdienen helemaal niet zo veel. Die zijn allemaal melkkoeien, die maken dat de regering aan het geld komt om de niet werkende bevolking te helpen. Op zich is daar niets mis mee, maar wat heeft het voor zin om te werken? Je verdient uw geld en doordat jij gaat werken, heb je eigenlijk evenveel om van te leven als iemand op den dop. Ik heb Meneer Noels vorige week nog horen zeggen dat ze werken interessanter moeten maken om België een kans te geven. Een van de zaken die interessant zijn aan werken is dat je dingen kan aftrekken van de vele belastingen die we betalen. Pensioensparen is dan eigenlijk de heilige graal op dat vlak (naast de woonbonus voor het eerste woonhuis), want werkende mensen vrezen voor hun pensioen, waarvoor ze jaren hebben gewerkt. Maar pensioensparen geeft hen meer zekerheid en bovendien is het een aftrekpost: tweemaal bingo dus. Zekerheid, zekerheid doet graag werken en werken brengt op voor de regering.

Raak dus niet aan het pensioensparen heren van de politiek. Dat jullie bovendien het depositofonds willen inschrijven (het fonds ter bescherming van de spaarder bij faillissement van een bank), zoals de € 5 miljard van het pensioenfonds van Belgacom in de tijd, dat kan mij weinig schelen. Alhoewel! Dat was schandalig! Geld voor pensioenen in de begroting inschrijven en dan nog beweren dat het in het Zilverfonds zit. Die lege doos met schuldbekentenissen van de schatkist uitgeschreven voor een ander deel van de schatkist. Ik denk niet dat ik daar bij een bank mee moet afkomen: 'Meneer, ik heb zonet € 500 gekregen en ik wil hiermee mijn € 500 schuld betalen op rekening A, maar kun je het dan ook op rekening B bijschrijven die ik pas over 15 jaar zal aanraken?'. ONGELOOFLIJK. Zij komen er mee weg. Wij, wij geraken zo bij de OCMW. Geld beheren, het is iets dat je meekrijgt van uw ouders en dat is het probleem: het parlement heeft geen ouders enkel kleuters die vechten om van voor te zitten in plaats van echt te handelen. En dan bedoel ik niet door dingen aan te klagen, want dat kunnen veel partijen (zelfs die die nu regeren), maar door correcte beslissingen te nemen en toekomstgericht te handelen. Niet door te denken: 'de mensen die werken willen het geld niet aan ons geven, maar wel aan pensioensparen. Als we daar u eens wat aan knabbelen, dat zou ons toch veel geld opleveren?' Feit is, op de lange termijn brengt deze maatregel helemaal niets op. Nu misschien even wel, omdat de piek in mensen die hun pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben en hun geld opnemen nog zou moeten komen en dat die mensen dan al zouden belast worden gedurende enkele jaren, maar eens die golf over is, dan was het allemaal een maat voor niets en moeten ze weer iets anders vinden.

Guy (ja dienen van den Open VLD) heeft vroeger de wet voor pensioensparen mee opgesteld en ondersteund. Ik hoop dat hij vele anderen het nut van die regeling terug kan laten inzien en dat ze die dan ook ongemoeid laten. Vervolgens hoop ik dat Dehaene de mannen van de CD&V nog eens uitlegt hoe geldbeheer juist werkt. Want zijn voorgangers en opvolgers in zijn partij hadden/hebben er weinig kaas van gegeten. Alleen Dehaene heeft ons tekort teruggedrongen en Verhofstadt heeft er nadien nog 8 jaar mee van kunnen genieten. Nu is de staatsschuld weer aan het groeien als kool en nemen ze de mensen die werken nog wat meer moed af.

Bedankt voor het lezen.

PS. Aan alle socialisten die dit lezen: ik ben niet tegen het sociale systeem dat werkende mensen niet werkende mensen/minder gezonde+valide mensen moeten steunen. Ik ben van oordeel dat de werkende mens al geld genoeg afgeeft en dat die middelen gewoon efficiënter zouden moeten worden benut door onze regering. Voor de Amerikanen die dit lezen: Socialisme is goed, ziekenzorg zeker! Met communisme heeft dit niets te zien, enkel met gezond verstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten