donderdag 10 september 2009

Opinie: Koersstijging UCB

De afgelopen dagen zien we een felle opmars van UCB. Momenteel (10u45) noteert het alweer 5,8% hoger en het blijft maar stijgen. De aankondiging dat UCB enkele medicijnen van Novartis heeft overgekocht voor de Duitse markt is hier waarschijnlijk niet vreemd aan, maar toch kan dit verre van deze riante koersstijging verantwoorden.

Wij als kleine belegger hebben weer het raden naar de echte reden voor deze koerswinst, maar enkele banken hebben wel hun koersdoel verhoogt. KBCS verhoogde het koersdoel van € 26 naar 28, maar daar zijn we ondertussen al ruimschoots voorbij (met € 29,7 momenteel). Een andere bank, Bank Degroof, zet UCB over een jaar op € 36. Maar zo te zien naderen we dit sneller.

Mijn inziens is er weer veel te wijten aan traders. We zitten momenteel in een fase dat iedere trader liever een aangekondigde stijging volgt dan te speculeren op een daling, wat dan weer zijn weerslag heeft op diegenen die nog een short positie hebben. Volgende week vrijdag lopen veel optiecontracten af en dan is het misschien beter om wat vroeger in actie te schieten. Nog interessante gegevens: de weerstanden van UCB liggen op ongeveer € 32; € 36,7 en € 40. De andere weerstand, maar minder duidelijk is die van € 44, maar daar lopen we te ver vooruit denk ik. De weerstand van € 24 is al goed genomen en die van € 27,1 dus ook. De weerstand van € 40 is voor mij de belangrijkste, want volgens mij is UCB dat ongeveer waard.

Traders laten het hard gaan op de beurs en momenteel zijn wij daar als lange termijnbelegger niet rouwig om. Als enkele procenten van de beleggers zo'n grote invloed kan hebben, dan wil dit ook zeggen dat de lange termijnbeleggers eigenlijk nog steeds de scepter zwaaien op de beurs (ironisch genoeg de grillen van de traders ondergaand!). Alleen zijn de dalingen die de traders veroorzaken soms enorm lastig om te slikken, behalve natuurlijk als je op die moment over de stalen zenuwen beschikt (en geld) om aandelen in te slaan (Cfr. Tip: Beleggen is geen vaste wetenschap van 10 aug 2009, waarin ik een kleine tikfout heb aangepast ;-) ).

Bedankt voor het lezen.

Addendum: Exane BNP Paribas heeft zijn advies voor UCB ook opgetrokken van 'neutral' naar 'outperform'. Het beurshuis hanteert nu een koersdoel van € 34.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten