woensdag 23 september 2009

Opinie: Kapitaalverhoging Deceuninck deel 2

Ik heb de indruk dat niet iedereen beseft wat een kapitaaloperatie met omruiling juist inhoud Deze morgen noteerde het aandeel Deceuninck zonder zijn coupon. Deze coupon is eigenlijk het voorkeurrecht van de houder van het aandeel om 4 aandelen te kopen tegen € 0,98. Dit voorkeurrecht noteert ook op de beurs en komt enkel op de beurs als iemand zijn voorkeurrecht niet wil uitoefenen en het dus te koop aanbied.

Gisteren was het aandeel € 3,29 waard. Maar door afsplitsing van het recht werd het aandeel € 1,442 waard en het recht waarmee je 4 aandelen kan kopen werd gewaardeerd op € 1,848 (zie bericht hieronder). Deze twee zaken noteren dus apart, maar zijn wel met elkaar verbonden door de koers van het aandeel. Als het aandeel deze morgen naar € 2,5 ging deze morgen, dan is dit enkel omdat sommigen op vele fora aanstookten op aankopen en dat velen blijkbaar niet begrijpen dat dergelijke kapitaaloperatie voor een aandeelhouder die zijn recht uitoefent eigenlijk een nuloperatie is. Hij geeft enkel voor elk recht 4 keer € 0,98 en op 14 oktober krijgt hij dan zijn 4 extra aandelen bijgeschreven op zijn effectenrekening. Deceuninck krijgt zijn € 85 miljoen en is blij. De aandeelhouder behoudt hetzelfde aandeel in het bedrijf. “De korting” die je krijgt is de waarde van het voorkeurrecht! Dus die 32% korting (0,98 vs 1,442) mag je met 4 vermenigvuldigen om de waarde van het voorkeurrecht te weten.

Voor diegenen die hun aandelen verkopen, wel, die houden nog steeds het voorkeurrecht en kunnen dit nog steeds uitoefenen. Als ze dit doen, dan verwatert hun belang tot 80% van hun vorig belang. Voor diegenen die hun voorkeurrecht verkopen, omdat ze niet willen inschrijven, die krijgen hiervoor de vergoeding (net als bij verkoop van een gewoon aandeel). Als ze hun huidige aandelen houden en hun recht niet uitoefenen, dan verwaterd hun aandeel in het bedrijf tot 20% van hun vroegere aandeel.

Wat gebeurde er nu deze morgen? Wel, enkele mensen willen snel winst maken en maken mensen met iets minder kennis van zaken wijs dat deze kapitaaloperatie er eigenlijk is voor de aandeelhouder en niet voor het bedrijf. Zie, een kapitaaloperatie is er altijd alleen omdat het bedrijf dit wil, niet omdat het bedrijf denkt: “we gaan onze aandeelhouders een van de ene dag op de andere een mooi geschenk geven”. Het aandeel koerste van de theoretische openingskoers 1,442 naar € 2,5. Die mannen verkopen hun aandelen tegen die koers en aangezien dat de koers van het voorkeurrecht ook verbonden is aan dit aandeel, konden ze ook hun rechten verkopen tegen een hogere koers dan 1,848, wat oorspronkelijk uitgerekend was aan de hand van een evenwichtskoers van 1,442 voor het aandeel. Zie daarvoor het bericht hieronder. Momenteel staat het weer een heel stuk lager: € 1,94 en geloof mij vrij, het zal nog wel wat dalen. Terug naar 1,442 of nog lager of toch nog hoger? Dat hangt af van wat mensen vinden van het aandeel. Ik wil hier enkel beetje het principe uitleggen van zo’n operatie. Veelal wordt dit zelfs in beleggingsboeken verkeerd uitgelegd en dat is eigenlijk enorm spijtig.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten