dinsdag 8 september 2009

Serie Biotech en Opinie: Ablynx

Het Gentse Ablynx eindigde het eerste half jaar met een verlies van € 10,4 miljoen tegenover € 7,5 miljoen vorig jaar. Dit is vooral te wijten aan het geldverslindende onderzoek dat alle biotech bedrijven moeten voeren, om de producten die ze ontwikkelen hopelijk ooit op de markt te kunnen brengen. Ablynx heeft mijn inziens met hun Nanobodies een zeer geschikte methode om voor verschillende ziektes een mogelijk geneesmiddel te ontwikkelen. Ablynx stak de voorbije zes maanden iets meer dan € 20 miljoen (vs 13 vorig jaar) in de R&D naar deze mogelijke middelen.

Wat betreft de financiële toestand van Ablynx valt nog niet direct iets te vrezen. Ablynx heeft namelijk nog iets meer dan € 100 miljoen op de rekening staan. Met een cash burn van om en bij de 11 miljoen in het eerste half jaar, kan Ablynx dus nog zo’n 5 jaar verder zonder te moeten aankloppen bij de aandeelhouders. Daarenboven heeft Ablynx nog heel wat samenwerkingen lopen met andere farmagroepen. Ablynx sloot de jongste maanden nog overeenkomsten met Boehringer Ingelheim, Novartis, Wyeth en Merck. Ablynx is ervan overtuigd dat sommige van deze deals nog zullen worden uitgebreid.

Op 2 september tenslotte melde Ablynx dan het fantastische nieuws dat ze starten met de fase II-studie naar haar antitrombosemiddel ALX-0081. In totaal zullen ongeveer 370 patiënten worden betrokken bij deze studie, die over heel Europa zal plaatsvinden. Indien deze fase succesvol wordt afgerond, dan ziet het er erg goed uit voor Ablynx. Een ander middel tegen trombose ALX-0681 bevindt zich nog steeds in de Fase I-studie.

Al bij al vielen de resultaten dus nog mee en viel het te rapen nieuws bij Ablynx ook nog mee. Kort voor het bekendmaken van de cijfers was Ablynx al beginnen stijgen. Het ging van € 5,98 snel naar € 6,6 aarzelde een beetje en staat nu weer om en bij deze koers. Het zal weer wachten zijn tot een volgende update van de stand van zaken voor dit bedrijf om verder wijs te geraken uit dit bedrijf. Of misschien brengt de volgende bijeenkomst van de VFB meer info ter onzer oren (Cfr. Dag van de Tips in Antwerpen: zie link naar VFB bij links hier op pagina). Voorlopig breng ik dan ook geen wijzigingen aan in de posities van onze beide portefeuilles in dit bedrijf.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten