zondag 27 september 2009

Opinie: Fortis en hun dividend

Fortis kwam afgelopen week met hun "toekomstplannen" naar voor. Nu echt plannen voor de toekomst maakten ze niet bekend, behalve dat ze hun kernactiviteit gaan aanvullen en dat ze eeen dividend zullen uitkeren van 40 tot 50% van de winst gehaald uit de verzekeringsactiviteiten. Op site van de Tijd stond er dat deze activiteiten in het eerste half jaar € 228 miljoen. Dus als we er van uitgaan dat deze winst kan doorgetrokken worden over de rest van het jaar, kan dit bedrag uitgekeerd worden aan de 2.351.661.425 aandelen, dan zal dit iets van een 9 eurocent bedragen.

Vele beleggers zullen hiermee blij zijn. En eigenlijk ben ik dat ook, maar spijtig genoeg hebben andere beleggers zeker een punt als ze roepen dat er meer waarde moet gecreƫerd worden. Fortis beschikt, buiten het geld dat ze nodig hebben voor de dekking van hun verzekeringsactiviteiten, nog over een oorlogskas van 1,3 miljard dus hier kunnen ze met dat geld zeker in slagen. Vele beleggers willen dan ook dat er aandelen worden opgekocht met het geld dat ze willen geven als dividend en vervolgens vernietigd, zodanig dat de winst per aandeel stijgt. Nu dit is zeker geen slecht gedacht, maar of Fortis zelf hierdoor meer winst zal maken is dan natuurlijk weer een andere zaak. Maar feit is ook dat een roerende voorheffing van 25% (of 15% met de strips) dan rechtstreeks naar de staat vloeit en dat zou ook spijtig zijn (maar dit is steeds het geval bij elk dividend, dus ja). Het is een keuze van het bestuur en de aandeelhouders mogen er hun nog over uitspreken op de algemene vergadering. Dan zullen we wel zien wat er gebeurt.

Verder gaf Fortis holding nog aan dat ze de calloptie op de BNP Paribas aandelen van de staat (die die ze gekregen hebben door verkoop van Fortis Bank Belgiƫ) zullen uitoefenen en de eventuele winst die ze hier uit puren zullen uitkeren in de vorm van een dividend. Dit wil dus zeggen dat Fortis Holding zijn verkregen aandelen BNP Paribas op de markt zal verkopen. Ik zou dit persoonlijk erger vinden dan een uitkereing van een dividend van 9 cent. BNP Paribas is nu de grootste Europese bank en de samenwerking tussen BNP Paribas en Fortis verzekeringen is zeker een reden om deze aandelen te houden. BNP betaalt elk jaar ook een mooi dividend uit, dus dit zijn ook mooie inkomsten voor Fortis Holding die ze dan alsnog kunnen uitbetalen aan de aandeelhouders. Ik hoop dus uit de grond van mijn hart dat het bestuur echt bedoeld dat ze de winst/dividenden van BNP zullen uitbetalen en niet de totale som van de verkoop van de aandelen. BNP maakt mooie winsten en groeit steeds verder (OK, ook ten koste van ons, maar daar zal niets meer kunnen aan veranderen), langs deze weg profiteren we toch nog een beetje van het vroegere grote Fortis.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten