dinsdag 22 september 2009

Serie Biotech: Halfjaarresultaten Devgen

In het eerste halfjaar realiseerde Devgen een omzet van € 8,6 miljoen of zo'n 48% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van rijstzaad was hierbij goed voor € 5,7 miljoen (40% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar dankzij de grotere volumes en de mogelijkheid tot prijszetting voor topkwaliteit). Eerder werd wel een jaaromzet van € 12 miljoen vooropgesteld, maar die werd nu bijgesteld naar € 9 miljoen, of dus nog 3,3 miljoen het komende half jaar. Deze neerwaartse herziening komt na de langdurige droogte in India en daarbij komend de zwakte van de Roepie.

De inkomsten uit onderzoekssamenwerkingen kwamen over de eerste zes maanden van het jaar uit op € 2,9 miljoen. Hierbij verwacht men nu iets hogere inkomsten uit onderzoekssamenwerkingen met Sumitomo en Monsanto. Die inkomsten worden geschat op € 6 miljoen (of nog 3,1 miljoen in de 2de jaarhelft). Voor heel 2009 rekent het biotechbedrijf nu dus op een omzet van € 15 miljoen.

Het operationele verlies kwam in de eerste zes maanden uit op € 4,65 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar was Devgen op operationeel niveau nog voor € 7,94 miljoen in het rood gegaan. Het nettoverlies uit voortgezette activiteiten tenslotte bedroeg zo’n € 5 miljoen euro, tegenover € 7,45 miljoen in de eerste jaarhelft van vorig jaar.

Als je deze cijfers extrapoleert dan zal Devgen over 2009 ongeveer € 10 miljoen verlies maken. Hadden ze de voorziene € 3 miljoen meer omzet bij de rijstzaden gehaald, dan staan ze nog steeds voor € 7 miljoen in het rood. Ondertussen staat Devgen echter niet stil en hebben ze in samenwerking met hun Turkse partner Dogal, hun nematicideproduct Devguard in Turkije op de markt gebracht. In Indonesië gaat Devgen verder samenwerken met Sanh Hyang Seri, een Indonesisch overheidsbedrijf. De twee ondernemingen richten nu een joint-venture op voor de productie van hybride rijst, vroeger werd enkel samengewerkt bij onderzoek. Ze nemen dus de stap voorwaarts en de markt die ze hiermee betreden is enorm, want Indonesië beschikt met 12 miljoen hectare rijstvelden over het grootste areaal in Zuid-Oost Azië.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten