donderdag 14 mei 2009

Opinie: Fortis, Dexia en KBC

Eindelijk een beetje goed nieuws voor de Fortis belegger: het heeft € 44 miljoen winst gemaakt. Nu echt verwonderlijk vind ik dit niet, want hoeveel keer heeft Fortis ECHT verlies geleden. Juist ja, eigenlijk geen enkele keer. Het waren steeds afboekingen die de cijfers negatief kleurden (enkel verlies op papier door bekhoudregels). Ook voor de bank was dit het geval: altijd papieren verliezen, maar geen feitelijke. BNP Paribas maak goede cijfers bekend en komt dan even leuk melden dat Fortis Bank nog dit jaar winst zal maken. Het zal wel zijn, ze hebben nog nooit anders gedaan, behalve dan op papier. Al de beleggers die nu zeggen: zie je wel BNP was een goede keuze, moeten goed beseffen dat als de regering de bank had, of fortis holding, deze bank ook winst zou maken dit jaar. Maar ze is nu van BNP Paribas en ik concentreer mij nu enkel op de holding, want daar ben ik wel nog mede-eigenaar van.

Dexia kon zijn verhoopte winst gisteren dus helemaal niet vasthouden. Niet door een of ander slecht nieuws uit Amerika, maar door het eigen KBC. De eerste berichten maakten gewag van 1 miljard, maar ondertussen is het 2 a 4 miljard dat ze nodig zouden hebben. Hierdoor volstaat zelfs de 1,5 miljard van de Vlaamse regering niet meer. Dit is waarschijnlijk spijtig nieuws voor de aandeelhouders die nu wel een verwatering aan hun broek kunnen krijgen. Eerdere hulp kwam er steeds zonder gevolgen (verwatering of dergelijke) voor de huidige aandeelhouders. Dit omdat KBC een stevige aandeelhoudersbasis heeft, maar ondanks hun goede voornemens heeft het managment toch niet kunnen brengen wat ze zegden. Niet omdat ze het niet konden, maar omdat een andere bank minder presteerde, waardoor weer enkele CDO's minder waard geworden zijn en ze dus extra afboekingen moeten maken. Ligt dit aan het managment: helemaal niet, maar in een voetbalploeg is het ook altijd de trainer die de kop van jut krijgt. Nu ja € 22,5 miljard extra garanderen is niet niets.

Dit negatief nieuws overheerste op de beurs en deed dus de eerste koersstijging van Dexia teniet. Veel andere bedrijven volgden (Nyrstar, Fortis, ... ). Keyware Technologies daarentegen blijft stijgen: maal 6 op 5 dagen tijd. En altijd blijf ik mij afvragen: waar is de CBFA??? Op moment dat een aandeel zo sterk stijgt, moet CBFA toch iets vinden als: "hoe komt dit, is dit niet verdacht, wat weten die beleggers wat wij niet weten????" Het volume in dit aandeel lag paar dagen 10 keer hoger dan normaal. Dat vind ik niet normaal. Waarom werd het aandeel KBC niet eerder geschorst? Allemaal vraagtekens, die net als vragen tijdens fases in de Fortis klucht steeds onbeantwoord blijven.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten