vrijdag 29 mei 2009

Opinie Spector en RealDolmen

Op 5 februari van dit jaar schreef ik over RealDolmen en Spector als mogelijke turn-around kandidaten op de Brusselse beurs. Ondertussen weten we van beide bedrijven hoe hun resultaten zijn geëvolueerd en hoe het was of zal gesteld zijn met hun resultaten in het eerste kwartaal.

RealDolmen presteerde redelijk in het afgelopen boekjaar. De omzet steeg met 5,6% tot € 265,6 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Toch zag je dit niet gereflecteerd in de winstcijfers. Zonder extra’s (zie ook vorig stuk over RealDolmen op 5 februari) viel de winst terug van € 9,2 miljoen naar € 8,1 miljoen. Ook met die extra’s viel de winst lager uit, want in 2007/2008 vielen die extra’s erg groot uit door een extraatje van € 17,6 miljoen aan belastingslatentie. Afgelopen jaar waren er ook extra’s, maar die liepen maar op tot € 9,8 miljoen.

RealDolmen kende een sterk eerste halfjaar, maar begon in het tweede halfjaar de impact van de econmische recessie te voelen. De omzet kwam hierdoor in het tweede halfjaar 2,9% lager uit dan het pro forma-cijfer van een jaar eerder. RealDolmen verwacht dat de eerste twee kwartalen van het boekjaar 2009/2010 in lijn zullen zijn met het zwakkere vierde kwartaal van 2008/2009. Het beeld van een mogelijke turn-around kandidaat is dus nog niet echt aan de orde, grotendeels te wijten aan het slechte economische klimaat. Positief is wel dat de totale schuldenlast van RealDolmen eind maart “maar” € 54,9 miljoen bedroeg, wat een daling van € 18,8 miljoen betekent ten opzichte van vorig jaar.

Bij Spector vielen de resultaten grotendeels samen met de verwachtingen, maar door de afwaardering van de Hongaarse activiteiten (Föfoto; € 3,6 miljoen) en herstructureringskosten in Noord-Frankrijk (€ 0,7 miljoen) en de afwaardering van het belang in het Italiaanse fotolab FLT (€ 1,7 miljoen) zakte het nettoresultaat € 7,75 miljoen onder nul (als ik goed kan tellen zou het resultaat van Spector ook nog negatief uitvallen zonder deze extra kosten [- € 1,7 miljoen nog over]).

De Imaging-afdeling realiseerde een ommekeer. De omzet steeg in 2008 voor het eerst in jaren. Er was weliswaar amper 0,4% groei tot € 76,5 miljoen maar de ommekeer is een feit: de groei van digitale verkopen heeft het verval van de filmrolletjes gecompenseerd. In het vierde kwartaal steeg de omzet zelfs met bijna een kwart, dankzij het succes van fotoboeken en kalenders. Ondanks de omzetgroei, bleef de divisie verlieslatend met een recurrent bedrijfsverlies (rebit) van € 1,3 miljoen, tegenover € 5,6 miljoen verlies een jaar eerder (Het is dus al beter).

De Retail-tak, bestaande uit de elektronicaketens Photo Hall en Hifi International, had dan weer een moeilijk jaar achter de rug. De omzet van Retail, de grootste en tevens winstgevende divisie van Spector, daalde 2,4% tot € 190 miljoen. De rebit zakte 28,7% tot € 7,6 miljoen.

Voor het eerste kwartaal van 2009 kwam Spector al met resultaten naar buiten en die zijn goed en slecht. Goed voor de Imaging-afdeling (toename van de omzet met 23,5% tot € 17,48 miljoen) en slecht voor de Retail-afdeling (daling van omzet met 12,5% tot € 42,48 miljoen). Spector Photo Group behaalde zo in de eerste drie maanden van het jaar een omzet van € 59,96 miljoen, 4,4% minder dan de € 62,76 miljoen in de overeenkomstige periode van 2008. Dus weerom is hier de verminderde consumptie ten gevolge van de economische crisis er de oorzaak van dat Spector nog geen echte turn-around heeft kunnen bewerkstelligen, maar bij een ommezwaai zal het rap van dat kunnen zijn voor zowel Spector als RealDolmen.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten