vrijdag 15 mei 2009

Opinie: UCB, Elia en Belgacom

Gisteren maakte UCB in een persbericht bekend dat Cimzia, naast de eerdere goedkeuring tegen ziekte van Crohn, ook goedgekeurd werd voor gebruik tegen reumatoïde artritis door de FDA. In klinische studies merkten patiënten na 24 weken een significante vermindering van de symptomen van reumatoïde artritis wanneer Cimzia samen met methotrexaat (MTX) werd toegediend. Sommigen vertoonden al na een of twee behandelingen een klinische respons. Radiografie toont bovendien aan dat Cimzia in combinatie met MTX de progressie van gewrichtsletsels inhibeerde. Dit laatste is belangrijk voor het product, want de markt tegen reumatoïde artitis is goed gevuld.

Woordvoerster Nackaerts schuift drie redenen naar voor die daarbij belangrijk kunnen zijn:
- 'Cimzia als onderhoudsbehandeling moet maar één keer per maand worden toegediend, waarbij de meeste middelen twee keer per maand worden toegediend. Ook dat is psychologisch belangrijk.' Enkel Simponi (van Johnson & Johnson) heeft diezelfde troef. Bijkomend psychologisch voordeel is dat de dosis al in een spuit zit en dus niet door een arts moet toegediend worden.
- Daarnaast onderscheidt Cimzia zich dan weer door het feit dat het als monotherapeutisch middel kan worden aangewend. 'Cimzia moet niet samen worden toegdiend met MTX, een middel dat nevenwerkingen veroorzaakt.' Nog twee andere middelen hebben dit voordeel, maar die moeten dan weer meerdere malen per maand worden toegediend.
- Tot slot wil UCB het goedkoopste geneesmiddel binnen de markt worden. 'Onze gemiddelde groothandelaarsprijs zou zo'n 5% onder die van Humira, het goedkoopste beschikbare middel, moeten liggen.'

Roch Doliveux, CEO van UCB, noemt de goedkeuring 'een belangrijke mijlpaal' voor het biofarmabedrijf, en vanzelfsprekend ook voor mensen die een nieuwe behandeling zoeken tegen reumatoïde artritis. 'Wereldwijd lijden 5 miljoen mensen aan reumatoïde artritis, waarvan zo'n 1,3 miljoen in de VS. De markt groeit ook naarmate de bevolking meer en meer vergrijst.' Volgens de woordvoerster heeft Cimzia 'blockbusterpotentieel'. Een medicijn is een blockbuster als het meer dan een miljard dollar omzet haalt. De goedkeuring kwam er na enkele problemen/bijkomende vragen van de FDA toch iets vroeger dan voorzien. De koers van UCB steeg dan ook weer naar niveau’s waar het een aantal weken geleden ook rond draaide.

De transmissienetbeheerder Elia heeft vandaag bekend gemaakt dat de voorziene winst voor 2009 nog steeds € 73,5 miljoen bedaagt. Dit is wel nog steeds onderhevig aan de rente die ze gaan bieden op hun OLO-obligatie die ze eerder dit jaar uitgaven. Ze schroeven wel hun investeringen terug van € 157 miljoen naar € 117 miljoen. Het dividend zal over 2008 wel € 1,32 bedragen of een bruto-dividendrendement van zo’n 5%.

Bij Belgacom ook niets dan positief nieuws. Hun klantenbestand nam toe in bijna alle segmenten (Belgacom TV (ook uitgave per maand per gezin nam toe), Breedband en mobiele telefonie). Bij gewone telefonie gaat het al jaren achteruit. Ze blijven dan ook bij hun prognoses voor dit jaar. De omzet zal dus met 1% moeten stijgen dit jaar.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten