dinsdag 3 maart 2009

De zin en onzin van Technische analyse

Zoals jullie al eerder gemerkt hebben, ben ik niet echt een fan van technische analyse. Niet omdat ik denk dat het in het verleden zijn nut niet had, maar omdat het nu geen zin meer heeft. Toen Dow in het begin van de 20ste eeuw met zijn technische analyse begon, dan had dit daadwerkelijk zin en het wierp dan ook zijn vruchten af. Hij paste ook de simpele zaken toe: kop-schouder patroon, bepalen of we in hausse of baisse situatie zitten. Nu is het echter veel te belangrijk geworden.

Als ik begin te lezen over technische analyse dan is er al direct de grote tegenstelling tot wat Dow zei en wat de technische analisten deze dagen zeggen. Tegenwoordig hoor je namelijk meer en meer bij technische analyse dat je enkel naar de koers van een aandeel mag kijken, aangezien in de koers al alle informatie zit verschaft wat betreft het aandeel. Dit is larie en apekool en Dow die er origineel mee op de proppen kwam dacht dit ook. Hij gebruikte het enkel om de psychologie van de mensen te doorgronden aan de hand van de koersevolutie. Niet of het aandeel al dan niet over of ondergewaardeerd was op zich. Hij gebruikte het ook om te bepalen of hij een aandeel dat hij koopwaardig vond aankoopbaar was op dat moment of dat hij beter nog een week of twee zou moeten wachten, aangezien de koerstendensen, volgens zijn methode aangaven dat het na die periode beter zou zijn om het aandeel te kopen, omdat het dan lager zou noteren.

Tegenwoordig is technische analyse meer en meer een speeltuin voor traders (daytraders of nog snellere: tic-traders) geworden. In principe gebruiken ze de techniek nog steeds om te bepalen of iets koopbaar is of niet, maar ze zullen zelfs dingen kopen die ze helemaal niet kennen en die zelfs helemaal niet leefbaar zijn op langere termijn. Zolang hun computer maar aangeeft dat aandeel x of y koopwaardig is en dat ze het dan bij een iets hoger niveau weer kunnen verkopen, zullen ze het doen. Ik vind dit enorm dom en belachelijk. Technische analyse van nu is niet meer of niet minder dan een luchtbel die zichzelf onderhoudt. Alle traders maken namelijk gebruik van programma’s die gebaseerd zijn op dezelfde algoritmes en slecht op kleine details van elkaar verschillen. Een weerstandslijn zal dus dikwijls een weerstandslijn blijven en als ze doorbroken wordt dan zal er zeker een daling van enkele procenten volgen, want iedereen doet hetzelfde.

Ik zelf kijk ook naar grafieken, maar meer zoals Dow het deed in zijn tijd. Als ik een aandeel koopwaardig acht aan de hand van zijn resultaten en de koers staat historisch hoog, dan zal ik het maar heel zelden kopen. Staat het slechts op een lokaal hoogtepunt, maar nog een eind onder zijn intrinsieke waarde, reken dan maar dat ik mij niet zal kunnen bedwingen. Wat je nu meestal ziet is dat mensen die technische analyse toepassen al positie hebben ingenomen voordat de cijfers bekendgemaakt worden, waardoor de koers meestal is gestegen tot onlogische hoogtes. Na bekendmaking van goede cijfers zal het aandeel dan alsnog zakken. Maar ja daar kunnen we niets aan doen. Fundamentele beleggers die zich ook met opties bezighouden kunnen tijdens het resultatenseizoen een constructie opzetten waarbij ze ofwel short ofwel long gaan met opties en het tegenovergestelde doen met de aandelen zelf. Hoe dan ook winnen ze dan met hun constructie (wel meer als ze met hun opties de goede keuze hadden gemaakt). Deze strategie kan eveneens de koers beïnvloeden. Zelden zie je dus nog beleggers zoals mij in actie: iemand die aandelen koopt van bedrijven waarin hij gelooft vanwege hun cijfers.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten