woensdag 11 maart 2009

Serie Biotech: Voorstelling ThromboGenics

ThromboGenics is weerom gesitueerd in de farmasector. Het heeft wel verschillende onderzoeksdomeinen met onder andere oogaandoeningen, hersentrombose, kanker, vasculaire aandoeningen en hartaanvallen. Een breed gamma dus. Ook hun cashpositie is momenteel nog breed genoeg en ze wordt soms aangevuld met geld uit samenwerkingen met andere farmabedrijven. Hieronder het overzicht van hun pijplijn die ook te vinden is op hun site (http://www.thrombogenics.com/).
Een van hun belangrijkste producten zou microplasmine moeten zijn. Het zou kunnen helpen tegen diabetische retinopathie en tromboses (in de hersenen). Het zou dus vooral helpen bij retinale aandoeningen. Het is een proteolytisch enzyme dat het glasvocht losmaakt van de retina (wat het probleem dus is bij focale vitreomaculaire adhesie), hierdoor vermijd je de lastige operaties aan de achterkant van de ogen. De patiënt blij en ThromboGenics ook. Momenteel begint het fase III onderzoek naar focale vitreomaculaire adhesie. Op 6 maart werden de inschrijvingen van patiënten voor het fase II onderzoek naar diabetische retinopathie afgesloten, dus dat onderzoek kan verder van start gaan. Bovendien heeft microplasmine het potentieel om ook andere aandoeningen, zoals diabetische retinopathie en ouderdomsgerelateerde maculaire degeneratie, te behandelen, gezien vitreomaculaire adhesie ook een belangrijke rol blijkt te spelen in deze gezichtsbedreigende aandoeningen

Staphylokinase (bij hartaanval/stilstand), TB-402 (Anti-factor VIII; antistollingsmiddel), TB-403 (Anti-PIGF), PIGF en Anti-VPAC zijn de andere producten ie onderzocht worden. TB-403 is hiervan het bekendste. Het is een product tegen kanker en de ontwikkeling van dit product wordt ondersteund door Roche. Eerder in januari van dit jaar ontving ThromboGenics € 3 miljoen van Roche (in totaal al € 33 miljoen) voor dit product. ThromboGenics kan bovendien tot € 3,2 miljoen Vlaamse subsidies ontvangen voor het onderzoek naar een middel om zogeheten thrombocytopenie te voorkomen. Dat is een fenomeen waarbij het aantal bloedplaatjes bij kankerpatiënten na chemotherapie te laag wordt zodat het risico op bloedingen stijgt.

Dit bedrijf heeft zeker potentieel. Hun basis is breed genoeg en er komen geregeld nieuwe producten bij. Het wordt wel afwachten of microplasmine echt de blockbuster wordt zoals ze hopen. Een product dat kan helpen tegen zo veel zaken is echt wel de droom van elk biotech bedrijf.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten