donderdag 5 maart 2009

Serie Biotech: Voorstelling TiGenix

TiGenix is geen uitzondering op de regel dat Biotech bedrijven meestal in de farmasector aanwezig zijn. Deze groep, een spin-off van de Universiteiten van Gent en Leuven sinds 2000, focust zich op 1 ziektebeeld namelijk beschadigde gewrichten en gewrichten met osteoartritis. De behandeling richt zich op de regeneratievegeneeskunde. Dit is geneeskunde met behulp van gekweekte cellen.

Als we dit bedrijf beter bekijken en de jaarrekening van 2007 uitpluizen dan valt mij al één ding direct op: ze hebben het constant over PRODUCTEN in ontwikkeling, maar er wordt slechts 1 product genoemd. Opvolgproducten of producten tegen musculoskeletale problemen vind ik persoonlijk veel te vaag. Dit is een grote fout als beursgenoteerd bedrijf. Nu het product waar ze het over hebben is dan ChondroCelect en de resultaten van dit product zijn overweldigend. ChondroCelect is een procedure om kraakbeenletsels in de knie, een veel voorkomend probleem bij sporters, te herstellen met behulp van injectie van gezonde gekweekte cellen met de patiënt zijn cellen als oorsprong.

Hun prognose van een jaarlijkse opbrengst van om en bij de € 1 miljard in de gezamelijke markt van Europa en Amerika met dit product is volgens mij niet overdreven. Het moet wel eerst op de markt mogen komen natuurlijk en de European Medicines Agency hebben hun beslissing met 6 maanden uitgesteld. Die deadline komt nu weer dichter en het is dus voor het bedrijf afwachten of ze de bijkomende vragen voldoende hebben behandeld en dat de zon in de zomer voor hun nog zal schijnen. Het dossier zou normaal gezien ook al ter behandeling voorliggen bij de FDA in Amerika.

Eind vorig jaar ontving TiGenix nog een subsidie van € 1,8 miljoen voor het verdere onderzoek naar herstel van meniscusletsels. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik deze morgen in de krant las dat TiGenix dreigt met vertrek uit België naar Nederland, omdat de regelgeving van België veel strenger is dan de richtlijn die Europa oplegt voor de kweek van cellen vertrekkende van stamcellen. Momenteel vertrekt TiGenix van cellen van de patiënt om gezonde cellen te kweken die ingespoten worden, maar de bedoeling is om over te schakelen op stamcellen. De kweek van stamcellen is namelijk gemakkelijker dan steeds te moeten vertrekken van cellen die reeds gediversifieerd zijn.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten